Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ingegerd Alvbring, initiativtagare till Rädda Stora Torps stall och Anita Sundblad, arrendator till Stora Torps Hönsgård hoppas på uppslutning för att rädda sin oas. Foto: SVT

De kämpar för att rädda Stora Torps stallar

Publicerad

Det är inte första gången stallen och hönsgården vid Stora Torp nära Delsjöområdet i Göteborg är illa ute. För fyra år sedan var det prat om rivning vilket ändrades till renovering. Nu vill kommunen kanske sälja nästa år.

– Ett värdelöst beslut! Helt fel, säger Anita Sundblad, arrendator till Stora Torps Hönsgård.

I hönsgården vandrar cirka 50 höns, och några tuppar, omkring. De är av rasen skånska blommehöns och är utrotningshotade. De verkar nöjda och ser nyfiket upp i hopp om mat. Många barnfamiljer är här på besök, även en hel del pensionärer och några köper färska ägg.

En bit ifrån ligger stallbyggnaderna, även de över 200 år gamla. Här hyr Stora Torps ridklubb plats för ett tiotal hästar som även de verkar nöjda med att vara i skogsmiljön nära stora Delsjön.

Många göteborgare har säkert gått förbi här någon gång och kanske förundrats över hästar så pass nära centrum. Nu är det osäkert vad som kommer att hända med byggnaderna. En detaljplan ska bli klar enligt beslut från fastighetsnämnden och sedan är det tänkt att byggnaderna eventuellt ska säljas på öppna marknaden.

3 000 underskrifter för att stoppa försäljningen

– Jag hoppas att opinionen för att inte sälja stallarna stoppar beslutet, säger Ingegerd Alvbring, initiativtagare till ”Rädda Stora Torps stall”.

3 000 personer har skrivit på uppropet för att stoppa försäljningen.

Att byggnaderna är skänkta till göteborgarna, för rekreation av donatorn Oscar Ekman för drygt 100 sedan, verkar Göteborgs kommun ha glömt bort, anser hon.

– Vi lyckades stoppa rivningen för fyra år sedan, så jag hoppas vi lyckas nu med.

Beslut fattas först nästa år

– Det finns ett beslut vi lutar oss emot från fastighetsnämnden 2016, säger Magnus Uhrberg, enhetschef fastighetskontoret Göteborgs kommun. – Vi förbereder oss för en försäljning, det stämmer, men ändamålet med detaljplanen är ju att bevara den kulturmiljö som finns.

Så inget beslut är fastställt än?

– Nej, det är inte, en eventuell försäljning kommer att föregås av nya beslut från fastighetsnämnden i så fall, säger Magnus Uhrberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer