Helena Lindroos på scen under demonstration mot utvisningar till Afghanistan. Foto: Amir Nabizadeh

Därför kräver de att asyllagen rivs upp

Hundratals personer som jobbar med asylsökande tänker mejlbomba regeringen. Kravet? Riv upp asyllagen.
– Unga skickas tillbaka till vad de upplever vara en säker död, säger initiativtagare Helena Lindroos.

Helena Lindroos, handledare på ett HVB-hem i Göteborg, startade en sluten Facebookgrupp – ”Vi står inte ut” – för personer som jobbar professionellt med ensamkommande ungdomar på olika sätt.

En månad senare hade 7.000 personer, däribland socialsekreterare, gode män, psykologer, lärare, kuratorer, familjehemsföräldrar, volontärer, präster och diakoner, gått med i gruppen.

Efterfrågan var större än Helena Lindroos hade kunnat ana och gruppen formulerade också ett nätbaserat upprop ”Vi står inte ut – men vi slutar aldrig kämpa” där även de som inte jobbar professionellt med ensamkommande kan skriva under – vilket 6.850 personer hade gjort när denna text skrevs.

”Ta ansvar” sa Stefan Löfven

– Vi är ett nätverk av personer som alla bär på en stark förtvivlan. Vi står inte längre ut med den situation som uppstått. För ett år sedan sa Stefan Löfven att Sverige ska ta ansvar och lärare, behandlingspersonal och psykologer mobiliserades. Men plötsligt ändrade regeringen asylpolitiken med syftet att utvisa så många som möjligt, säger Helena Lindroos.

Nätverket och uppropet med samma namn, vill uppmärksamma politiker och allmänheten om hur den nya asyllagen – som trädde i kraft juni 2016 – och återvändandeavtalet med Afghanistan påverkar ensamkommande ungdomar som bor i Sverige. På måndagen hade omkring 350 personer anmält intresse i den slutna facebookgruppen om att skicka mejl till regeringens ministrar.

I mejlen – som skickas på FN-dagen – tänker man beskriva hur situationen för de ensamkommande förändrats sedan de nya reglerna trätt i kraft.

– Vi tog emot flyktingar med öppna armar, nu gör vi tvärtom. I stället för HVB-hem bygger vi förvar där personer får sitta till de blir utvisade. Och vi som jobbar med detta ser exempel på barn som blir uppskrivna i ålder för att de faktiskt inte kan bevisa sin ålder. Man blir inte automatiskt vuxen bara för att en myndighet skriver det.

”Brott mot barnkonventionen”

Och därför mejlar ni regeringen?

–Vi har inte längre förutsättningar för att hjälpa asylsökande. Politikerna har tagit bort alla verktyg som vi hade att jobba med. Nu beskriver vi för dem vad det i verkligheten har lett till. I stället för att hjälpa, förbereder vi nu ensamkommande på deras kommande utvisningsbeslut. Det är hemskt och ett brott mot barnkonventionen.

Vad vill ni uppnå?

– Vi kräver att Sverige river upp den nya asyllagen och återgår till att följa barnkonventionen. Vi ska sluta tvinga barn i asylprocess att bevisa sin ålder för att få skydd, sluta med inhumana tvångsavvisningar och endast skriva återvändandeavtal med säkra mottagarländer, säger Helena Lindroos.

Migrationsministerns svar i Agenda

Under lördagen demonstrerade tusentals personer, däribland Helena Lindroos, mot att ensamkommande utvisas till Afghanistan. Något som migrationsminister Morgan Johansson (S) valde att kommentera i söndagens SVT Agenda genom att bland annat påpeka att 75 procent av ensamkommande från Afghanistan får stanna, men att det inte går att ta ansvar för alla.

– Vi kan inte ta ansvar för alla Mellanösterns tonårspojkar, sa Morgan Johansson i SVT Agenda.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer