Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mathias Carlzon och Micke Norström från Bollebygd åkte till Ukraina för att lära funktionshindrade att åka skidor. Foto: SVT/Privat

De lär funktionshindrade åka skidor i Ukraina: ”Flyglarmet gick i backen”

Publicerad

Mathias Carlzon och Micke Norström från Bollebygd åkte till Ukraina för att lära funktionshindrade att åka skidor. Reaktionerna de fick gjorde hela resan.

– De hade aldrig sett något liknande. När de förstod vad vi gjorde där så började receptionisterna på vårt hotell att gråta, berättar Mathias Carlzon.

Skidlärarna Mathias Carlzon och Micke Norström hade inga planer på att åka till krigets Ukraina. Men när frågan om de kunde tänka sig att åka dit och lära funktionshindrade hur man använder de specialtillverkade skidor, som de tidigare donerat, beslutade de sig för att resa – till familjens förfäran.

– Det var läskigt i början när pappa skulle åka, säger 11-åriga dottern Ebba Carlzon.

Oroliga för bilresan

Mathias berättar att han och Micke var oroliga för att något skulle hända under bilresan från gränsen till skidanläggningen.

– Vi försökte tänka på alla möjliga saker som kunde gå snett så vi kunde förbereda oss, säger Mathias. Mest oroliga var vi faktiskt för att något skulle hända med bilen.

Ny upplevelse

När Mathias och Micke anlände till Ukraina insåg de att ukrainarna inte hade sett någon liknande utrustning tidigare.

– Här i Sverige har vi haft skidåkning för funktionsnedsatta i många år, men i Ukraina fanns det inte. Utrustningen vi donerade är den första i landet.

Mathias berättar att många de träffade känner någon som är död eller har förlorat en arm eller ett ben. Rädslan att det ska hända dem själva finns hos alla.

– Det ligger ju hela tiden och skaver i deras medvetande även fast de kunde skratta och ha roligt i backen, säger Mathias.

Starta klippet för att höra vad som hände när flyglarmet gick i backen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.