Vildsvinsjägaren Mikael Wilhelmsson om hur du ska tänka kring vildsvin när du vistas i skog och mark. Foto: TT / Privat

”De lurpassar inte och går till attack”

Uppdaterad
Publicerad

Plocka svamp och ta din joggingtur i lugn och ro. Det normala beteendet hos ett vildsvin är att fly när det hör människor – inte anfalla. Men skadade djur kan bli farliga.

Se till att inte hamna mellan en sugga och smågrisarna. Låt inte din hund springa lös i områden där vildsvin lever.

Det är de generella råden jägaren Mikael Wilhelmsson kan ge till de som vill vistas i skog och mark. Han tycker inte att det finns någon anledning att vara rädd för vildsvin. Varken för jägare eller andra.

Han driver själv ett vildsvinshägn med 300 individer i Skåne och har under åren på nära håll studerat hur vildsvinen beter sig.

Skygga och flyr

 – Man ska inte vara rädd, men man ska ha respekt. Vid eftersök är det viktigt att tänka igenom situationen. Till exempel hur stort är djuret och var blev det träffat, säger Mikael Wilhelmsson.

På lördagen skadades en jägare allvarligt då han attackerades vid ett eftersök av ett skadeskjutet vildsvin. Men en person som vistas i skog och mark utan vapen och hund behöver inte oroas för att bli attackerade.

– De ligger inte och lurpassar och går till attack. De är skygga, alla vildsvin med friskt beteende flyr, säger Mikael Wilhelmsson som också utbildar jägare och hundar i hur man eftersöker ett skadat vildsvin.

Skadade djur söker sig bort

För de som gillar att vistas i skog så är risken att stöta på ett skadat vildsvin mycket liten, eftersom de söker sig bort från människor.

– Ett påkört eller skadat djur söker sig bort från stigar, långt in i skogen där den kan få vara i fred, säger Mikael Wilhlemsson, driver Agusa vildsvinshägn.

Han höjer dock ett varningens finger för hundägare.

– Man ska inte låta hunden springa lös utan koppel när den rastas i skogen.

Varför inte?

– Vildsvin kan följa efter hunden då den vänt om och är på väg tillbaka till sin ägare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer