Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tre män polisanmälde att de under lång tid tvingats betala tillbaka en del av sin nettolön till arbetsgivaren varje månad. För SVT berättar de hur det gick till. Foto: SVT

De sparkade byggarbetarna vid Västlänksbygge: Så tog företaget våra pengar

Publicerad

Tre män polisanmälde att de under lång tid tvingats betala tillbaka en del av sin nettolön till arbetsgivaren varje månad. För SVT berättar de hur det gick till.

– Till slut kunde vi inte tåla detta längre, säger en av dem.

Byggföretaget tillbakavisar alla anklagelser och har i sin tur polisanmält männen för utpressning.

I klippet ovan kan du höra både männen och företagets vice VD.

Sedan männen polisanmält sitt företag fick de sparken. SVT träffar två av dem utanför deras gamla arbetsplats i Centralen-området av Västlänken-projektet. De ger en samstämmig bild av vad som hänt.

Enligt männen gick under två års tid all övertidsersättning, OB och liknande tillbaka till företaget de jobbade för. I praktiken ska de ha fått ta ut närmare halva nettolönen och lämna i handen på chefen. Om det inte passade kunde de snabbt skickas tillbaka till Turkiet, säger de att de fått höra.

Polisanmälde företaget

De bestämde sig för att göra en polisanmälan. Konflikten med företaget, som är en underentreprenör till NCC i bygget av Västlänken, ledde till att männen avskedades. De är anmälda för försök till utpressning.

Vice vd:n säger till SVT att alla anklagelser är grundlösa, och visar ett brev undertecknat av de övriga anställda där dessa bedyrar att de inte upplevt hot eller utpressning av något slag.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ovan kan du höra en del av den dolda inspelningen. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer