Foto: SVT

Debatt om trängselskatten i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Göteborgarna ska rösta om trängselskatten. På fredagen drabbade Göteborgs topppolitiker samman i en het debatt om en av de mest infekterade frågorna.

Nästan samtliga av Göteborgs tyngsta namn inom politiken fanns samlade för SVT:s stora slutdebatt inför folkomröstningen om det Västsvenska paketet och trängselskatten i Göteborg.

Det blev en stundtals mycket het debatt.

Västlänken

– Det handlar bara om att ta in pengar från staten, sa säger Theo Papionannou från vägvalet, som är mycket kritisk till västlänken och det västsvenska paketet där trängselskatten ingår.

Vägvalet och Sverigedemokraterna är de enda partierna som är emot trängselskatten, samtliga de övriga partierna är för.

– Vi minskar buller, vi minskar luftutsläpp och ökar framkomligheten på våra vägar för nödvändiga transporter, sa Mats Pilhem från Vänsterpartiet

I frågan om trängselskatt är alltså både vänsterpartister och moderater överrens. Moderaternas Jonas Ransgård är hoppfull inför söndagens folkomröstning

– Förståelsen för trängselskatten har ökat över tid, Jonas Ransgård(M)

”Gillar inte tåg”

Frågan om trängselskatten har blivit en av de mest infekterade, och mest debatterade frågorna i Västsverige. De senaste veckorna har det också framkommit flera nya uppgifter om kostnaderna för den stora infrastruktursatsning, det Västsvenska paketet, som trängselskatten ska vara med att finansiera. Om detta blev det en het diskussion.

– Det jag vänder mig mot är att det kommer nya uppgifter hela tiden om kostnaderna. Just nu kommer det nya kostnader hela tiden, sa Theo Papionannou(VV)

Sedan vände han sig till socialdemokraternas Johan Nyhus och sa att han tyckte att Nyhus som är medlem i styrgruppen för det västsvenska paketet, borde ha bättre koll på kostnaderna. Det fick socialdemokraten att ilskna till.

– Du gillar inte tåg, det är det som är ditt problem. Ni lever i dåtiden och ser inte framtiden, dundrade Johan Nyhus(S) som sa att det västsvenska paketet innebär en ordentlig satsning på tågtrafiken.

Se hela debatten i klippet ovan.

Det var också stor aktivitet på SVT:s chatt. Politikerna gjorde sitt bästa för att svara på tittarnas frågor. Läs chatten här.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Västlänken

Mer i ämnet