För bara några dagar sedan så ändrade sig Trollhättans stad. Nu säger Ulrika Strandroth Frid, stadsdirektör nej till att programmet får sändas från Kronans kulturhus. Foto: SVT

SVT:s nya debattprogram tvingas bort från Kronogården: ”Kan väcka oro”

Uppdaterad
Publicerad

Premiären av SVT:s nya debattprogram skulle ha sänts från Kronans kulturhus i Trollhättan nu på onsdag kväll – men bara dagar före har kommunen satt stopp.

– Programmet kan väcka oro i Kronogården, säger Ulrika Strandroth Frid, stadsdirektör.

Onsdagens premiär av debattprogrammet Sverige möts: Direkt med temat integration och segregation skulle ha sänts från kulturhuset Kronan i Trollhättan. SVT:s redaktion hade kontaktat Trollhättans stad med önskemål om att vara där, och man enades om att biblioteket kunde vara lämpligt för flera veckor sedan.

Men i torsdags ändrade kommunen plötsligt sitt beslut och föreslog att produktionen flyttades till Kulturskolan N3, i en annan stadsdel. 

”Kan få motsatt effekt” 

Enligt Jorun Collin, projektledare för programmet, angavs motiveringen att risken med sändningen skulle vara för stor ur demokrati- och medborgarsynpunkt och att det skulle stigmatisera området ytterligare.

– Rent allmänt så kan jag förstå den rädslan, men vi har ett rigoröst säkerhetstänk kring vår sändning. Jag har svårt att se att vår sändning från Kronogården skulle ha stigmatiserat området. Risken är väl snarare förflyttningen därifrån gör det, säger hon.

Kunde inte ha ordinarie verksamheter

Trollhättans stadsdirektör Ulrika Strandroth Frid berättar att hon tog beslutet efter samråd med polis och berörda delar av kommunens verksamhet. Det huvudsakliga skälen enligt henne är att direktsändningen inte kunde separeras från övriga verksamheter i lokalen och att det skulle bli svårt att möta det intresse som sändningen skulle skapa.

– Normalt sett har vi ju lokala medier som bedriver journalistik i verksamheten kontinuerligt utan några som helst problem. Det är ju viktigt att alla myndigheter och verksamheter och boende känner sig trygga och kan bedriva sitt arbete i hela staden. Men just ifrån det här programmets upplägg och inriktning ser vi att det kan väcka oro i Kronogården och därför var det bättre att byta från Kronan till N3.

I programmet ska bland annat Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni, Trollhättans kommunalråd Paul Åkerlund(S) och journalisten och opinionsbildaren Joakim Lamotte delta. Även boende i Kronogården är inbjudna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.