Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Christer Niland, chef stora projekt Trafikkontoret visar vad som gått snett. Foto: SVT

Del av nya Hisingsbron ska rivas: ”Drabbad av för mycket”

Uppdaterad
Publicerad

Trots att det bara är månader sedan kungen invigde Hisingsbron måste delar av den nu rivas. Bron har tidigare uppvisat problem med deformerat stål i lyftspannet, och själva spannet har dessutom vid ett flertal tillfällen stannat i upphissat läge. Som om inte det vore nog har sprickor nu uppstått i betongen.

Se Christer Niland, chef för stora projekt på Trafikkontoret, visa vad som ska byggas om i klippet ovan.

Millimeterstora sprickor har upptäckts i Hisingsbrons trapphus, vilket innebär att mycket måste rivas, något som Göteborgs-Posten var först med att berätta om.

Bron har fyra trapphus och tre av dem måste göras om. Anledningen är att gjutningarna och armeringarna är felkonstruerade. Något som förmodligen kan härledas hela vägen till ritbordet.

Oklar kostnad

– Ja, så är det och innan vi gjort något åt det så kan vi inte öppna trapphusen för allmänheten, säger Christer Niland, chef för stora projekt på Trafikkontoret.

Hur lång tid det kommer att ta, hur mycket det kommer att kosta eller vem som tar notan vet man i dagsläget inte.

– Nej, men jag tror inte det blir någon tvist om det, säger Christer Niland.

Tidigare haft problem

Bron har tidigare uppvisat problem med stålet i lyftspannet och vid minst fem tillfällen har själva spannet fastnat i upphöjt läge och stoppat trafiken på bron.

– Visst kan jag känna att Hisingsbron är drabbad av någon händelse för mycket, säger Christer Niland, chef för stora projekt på Trafikkontoret.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer