Vi har ett kapacitetsproblem för tillfället, säger Ove Hasselberg, driftchef VA Tjörn Foto: SVT/TT

Delar av Tjörn helt utan vatten

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagskvällen drabbades ett vattenverk på Tjörn av ett elfel som i sin tur ledde till att stora delar av västra Tjörn blev utan vatten. Det kan ta lång tid att få upp trycket i kranarna igen på grund av den höga förbrukningen av vattnet under sommarens allra varmaste dagar.

– Vi har ett stort tryck på vattenanvändningen nu, säger Ove Hasselberg, drift och VA-chef Tjörn.

Stora delar av västra Tjörn har problem med vattenförsörjningen till hushållen och restauranger just nu.

– På grund av elfelet vi hade under fredagskvällen samt det den höga förbrukningen så hinner inte maskinerna att fylla upp vattentornen för att skapa tillräckligt högt tryck, svårast är det för de som bor högst på ön, säger Ove Hasselberg, drift och VA-chef Tjörn.

Han förklarar att man just nu pressar pumparna hårt för att försöka klara av den ökade vattenanvändningen som kommer med alla de som hemestrar och besöker ön, detta tros också vara en av anledningarna till det bakomliggande elfelet.

Öppnat en allmän brandpost

Utöver att vädja till allmänheten att spara på vattnet så har kommunen öppnat en brandpost i Skärhamn där boende på ön kan åka och hämta vatten.

– Vi arbetar med problemet just nu, men vi har ingen exakt tid för när det kommer vara åtgärdat, säger Eva-Karin Olsson, infochef Tjörn.

Även Orust drabbat

Även i grannkommunen Orust råder det problematik med vattenresurserna. Enligt kommunens hemsida sjunker nivåerna i samtliga vattentorn och man uppmanar även här de boende att vara återhållsamma med vattenförbrukningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.