Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Valambassadörerna Nurdin Hassan och Ridwan Qayre. Foto: SVT

Demokratidag ska öka valdeltagandet i Angered

Uppdaterad
Publicerad

Flera av Angereds valdistrikt har mindre än 70 procents valdeltagande. För att öka valdeltagandet annordnades en demokratidag på Blå Stället under lördagen.

– Det är några som inte vet att de får rösta, säger valambassadören Nurdin Hassan.

Runt vallokalen vid Blå Stället ringlade sig kön längre och längre under lördagseftermiddagen. Många är där för att förtidsrösta, och nu hoppas arrangörerna av demokratidagen på att satsningen ska leda till ett högre valdeltagande. I valdistriktet Norra Gårdsten låg valdeltagandet på 58,5% vid valet 2018.

Dagen annordnas av Göteborgs stad tillsammans med bland andra Arbetarnas bildningsförbund, Unga påverkan och Blå Ställets vänner.

Valambassadören: Viktig satsning

Dagen har innehållit föreläsningar, körsång och olika workshops. Målet är att öka valdeltagandet i Angered och att deltagarna ska lära sig mer om vad demokrati betyder. Under dagen har även aktiviteter för barn erbjudits så att föräldrarna ska kunna ta sig tid till att rösta.

Nurdin Hassan, som är valambassadör och en av arrangörerna menar att det är viktigt med den här sortens satsningar i områden där det finns många med utländsk bakgrund.

– Det är bra att visa att det finns folk här som vill delta i samhället.

Hör honom, och flera andra, om Demokratidagen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.