Hundratalspersoner i Göteborg demonstrerade för bättre arbetsvillkor för barnmorskor. Foto: SVT

Demonstration för barnmorskor på Gustav Adolfs torg

Uppdaterad
Publicerad

Runt tusen personer samlades på tisdagseftermiddagen på Gustav Adolfs torg i Göteborg för att tillsammans manifestera för barnmorskors villkor under hashtaggen #backabarnmorskorna. 

– Barnmorskor slutar, för det funkar inte, säger Katarina Heed, barnmorska. På hennes huvud sitter en vaginaliknande hatt, så mitt i sorgen finns trots allt humorn. Hennes skylt har budskapet: ”En barnmorska en snippa”

Demonstrationen arrangeras av flera aktörer, bland andra Svenska barnmorskeförbundet i Göteborg och Vårdförbundet Göteborg.

Det är mestadels kvinnor som kommit till demonstrationen i blandade åldrar. Från veteraner som varit barnmorskor i hela sitt liv, till studenter som överväger om det verkligen är rätt yrke att välja.

– Det var värre än jag hade tänkt mig när jag kom ut på praktik, säger Gabrielle Baker, talesperson för studentupproret.

I tal efter tal uppmanar barnmorskor och blivande barnmorskor, politiker och beslutsfattare att rädda förlossningvården med ökade ekonomiska resurser och en högre personaltäthet. Allt för att minska problemen med stress, övertid och det faktum att många väljer att jobba deltid istället för heltid då de helt enkelt inte orkar med sitt arbete.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.