Demonstration för naturbruksgymnasierna i höstas Foto: SVT

Demonstration för naturbruksgymnasierna

Uppdaterad
Publicerad

Runt 200 elever, lärare och bönder, ett 30-tal traktorer och antal djur. Alla deltog de i en demonstration på tisdagsmorgonen för att försöka rädda Nuntorp, en av de nedläggningshotade naturbruksskolorna i Västra Götaland.

– Vi räknar med att höras och synas, säger Linn Laakso, initiativtagare och lärare på Nuntorps naturbruksgymnasium.

Det är främst nuvarande och före detta elever från naturbruksgymnasiet Nuntorp samt lantbrukare från fyrbodalsområdet som fanns utanför kommunhuset i Vänersborg på tisdagsmorgonen där Regionfullmäktige för Västra Götaland sammanträder.

– Jag hoppas verkligen att det kan hjälpa, att de ser att vi engagerar oss. Det finns till och med dem som åkt ända från Stockholm för att protestera, säger Micaela Robertsson, tredjeårselev på Nuntorp.

Tre skolor kan drabbas

Förslaget som både regionstyrelsen och regionutvecklingsnämnd ställt sig bakom är att de tre skolorna Sötåsen, Svenljunga och Uddetorp blir kvar medan Strömma, Dingle och Nuntorp läggs ner.

Det skulle innebära att samtliga utbildningssäten kommer att ligga på den östra sidan av regionen, vilket har fått många att reagera. Det avgörande beslutet kommer att tas under tisdagen av regionfullmäktige.

Utanför kommunhuset i Vänersborg där mötet hålls skanderade demonstranterna ”Vi ska ha – Nuntorp kvar”.

– Om de lägger ner skolan så finns inte någon utbildning i varken Bohuslän eller Dalsland. Jag tror de de kommer tappa elever eftersom många inte vill inte åka så långt till de andra skolorna, många har inte heller möjligheten om man arbetar på gården hemma, säger andraårseleven Karin Wideman.

Elever träffade politikerna

Några elever och företrädare för Nuntorpsskolan fick också en sista chans att försöka påverka de ansvariga politikerna före regionfullmäktigemötet skulle börja.

Förstaårseleven Alma Håkansson var en av dem som fick sitta ner med regionstyrelsens ordförande Johnny Magnusson (M) och regionutvecklingsnämndes ordförande Birgitta Losman (MP). Om det gav resultat var hon inte övertygad om.

– Det känns väldigt tråkigt för skolan är en tillgång till Dalboslätten och landsbygden. Det är konstigt att lägga ner skolan om de värnar öppna landskap.

Hur reagerade du när du fick reda på skolan var hotad?

– Det kom som ett knytnävsslag i magen och många är chockade. De som går på skolan vill ju gå kvar, säger Alma Håkansson.

Röstar emot

Bo Carlsson (C) ställer sig dock kriitisk till utredningen som gjorts och kommer att rösta emot sitt eget parti i frågan.

– Till att börja med är det en väldigt dålig utredning som ligger till grund för det förslag som är lanserat. Utbildningen måste också spridas geografiskt, att ha hela Fyrbodal utan utbildning är oacceptabelt, säger Bo Carlsson (C) som under tisdagen kommer att rösta emot sitt parti som står bakom det nuvarande förslaget.

Läs också: Tar strid för naturbruksskola – struntar i partipiskan

Läraren Erik Johansson var imponerad av engagemanget, främst från eleverna men även från flera företag som backade upp demonstranterna.

– Det känns fantastiskt när så många visar hur lojala de är mot oss. Om politikerna är förnuftiga så ser de vilket stöd skolan har, säger Erik Johansson.

Beslutet om naturbruksskolorna ligger som ett extraärende, sist på dagordningen. Besked väntas komma sent under tisdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.