Flera tusen motståndare till Västlänken samlades under lördagen vid Gustaf Adolfs Torg i centrala Göteborg. Foto: SVT

Här protesterar göteborgare mot Västlänken

Uppdaterad
Publicerad

Runt 10.000 motståndare till Västlänken samlades i lördags vid Gustaf Adolfs torg i centrala Göteborg. Sedan tågade de upp till Götaplatsen.

– Vi vill få våra politiker att lyssna säger Caroline Thelning, arrangör Västsvenska folkinitiativet.

Budskapet är tydligt: konsekvenserna av bygget av Västlänken kommer att bli ödesdigra och det finns inte någon nytta med projektet.

Under lördagseftermiddagen samlades, enligt polisens uppgifter, cirka 10.000 demonstranter, enligt arrangörens uppgift 17.000 demonstranter, på Gustaf Adolfs torg i Göteborg i hopp om att kunna stoppa bygget.

På banderoller står ”prestige mot demokrati” och ”varför en station i Haga och inte på Hisingen?”

– Västlänken underlättar inte kollektivtrafiken på något sätt. Den kostar 20 miljarder kronor, förmodligen mer. Tänk vad sjuksköterskor man skulle få för de pengarna, säger demonstranten Yngve Sahlén.

”Ett nytt Hallandsåsen”

Regeringen har gett klartecken till bygget av järnvägstunneln under Göteborg, man har avslagit samtliga överklaganden från privatpersoner och föreningar. Trafikverkets arbete fortsätter enligt plan.

– Det här är ett vansinnesprojekt där man gräver uppstaden och slösar med pengar. Det kommer att bli ett nytt Hallandsåsen. Det borde ligga i alla göteborgares intressen att göra trafikförbättringar på ett betydligt enklare sätt, säger Jan Martinsson som svar på varför han deltar under lördagens demonstration.

Johan Nyhus (S), kommunalråd och trafiknämndens ordförande i Göteborgs stad delar inte demonstranternas åsikt men tycker att dagens protester är positiva:

– Jag tycker att det är bra att folk är ute och visar vad de tycker, det är grunden i ett demokratiskt samhälle, säger han.

Johan Nyhus säger dock att demonstrationen kommer att ha föga effekt.

Miljödomstolen avgör ärendet

– Ärendet ligger just nu hos Miljödomstolen och det är domstolen som kommer att ge besked kring huruvida vi ska starta eller ej. Varken jag eller demonstranterna kan påverka domstolens beslut, säger han.

Han understryker att arbetet med Västlänken är en löpande process och att det idag finns utförlig information kring byggprocesserna på Trafikverkets hemsida för alla att ta del av.

Har ni politiker lärt er något av hur ni tidigare informerat Göteborgarna kring Västlänken?

– Vi har lärt oss att vi ska vara mer synliga vid framtida projekt när det gäller bland annat kollektivtrafik. Som exempel kan vi ta den planerade linbanan i Göteborg, vi fanns på plats med en virituell visning under Kulturkalaset och informerade och tog emot synpunkter kring projektet. Det fanns ett sådant arbete även med Västlänken men nu försöker vi att göra det ännu bättre, säger Johan Nyhus.

Projektering och förberedelser

Västlänken är en järnvägstunnel för pendel- och regiontåg under Göteborg. Tre nya stationer under mark: Korsvägen, Haga och Göteborgs central.

Nu sker projektering och förberedelser inför byggstarten som är planerad till 2018. Kvar att besluta om är dom i Mark- och miljödomstolen, utfallet där väntas i oktober -17, oavsett utfall kommer det troligtvis att överklags till Mark- och miljööverdomstolen, dom här nån gång sommaren -18. En ny detaljplan för Göteborg ska också godkännas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.