• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Demonstranter på Götaplatsen i Göteborg. Foto: SVT

Propalestinsk demonstration i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals personer samlades under torsdagskvällen i centrala Göteborg i en propalestinsk demonstration. I tre timmar pågick protesten, som saknade tillstånd från polisen, i en demonstration som tågade längs Avenyn.

Demonstrationen började vid 17-tiden på torsdagseftermiddagen, mitt på Gustav Adolfs torg i centrala Göteborg. Polisen uppskattade då att omkring hundrafemtio personer var på plats.

Med rop och skyltar visade demonstranterna sitt stöd för den palestinska sidan i konflikten med Israel som trappats upp de senaste veckorna.

Polisen förde en dialog med arrangören på plats. Något tillstånd för demonstrationen fanns inte. Efter någon timme hade flera hundra personer samlats.

– Om de inte åtlyder uppmaningen att skingra sig kommer vi att gå in och upplösa sammankomsten, sa Christer Fuxborg, presstalesperson vid polisen i region Väst, i ett tidigt skede.

Uppmanades att lämna torget

Vid 18-tiden beslutade polisen att upplösa demonstrationen. Genom ett högtalarsystem uppmanade polisen folk att lämna platsen. Detta fick dock inte något gehör.

– Klockan 18.39 fick vi besked om att cirka trehundra personer lämnar torget och rör sig upp mot Avenyn, säger Christer Fuxborg.

Efter ett tag hade de tågande demonstranterna nått Götaplatsen där de genomförde en kortare manifestation. Därefter ska alla ha uppmanats att lämna på ”ett värdigt sätt”.

Klockan 19.45 rapporterades att den nu något decimerade gruppen rörde sig neråt Avenyn igen.

Vid klockan 20.15 var demonstranterna, nu färre än hundra personer, åter samlade nere vid Gustav Adolfs torg. Kort därpå hade samtliga demonstranter lämnat platsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.