Under lördagen samlades människor i Göteborg för att demonstrera mot bland annat rådande restriktioner och införandet av vaccinpass runt om i landet. Foto: SVT

Vaccinkritiker i demonstration i centrala Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen samlades människor i Göteborg för att demonstrera mot bland annat rådande restriktioner och införandet av vaccinpass runt om i landet.

– De har ej sökt tillstånd för den här demonstrationen, säger en dialogpolis som SVT Nyheter Väst har pratat med.

Demonstrationen som går under parollen ”Ja till frihet” anordnas av organisationen Vakenmanifestet som har samlat människor på flera platser runtom landet idag. Organisationen utger sig för att vara en decentraliserad folkrörelse. Under lördagen samlades ett 100-tal personer på Gustaf Adolfs torg i Göteborg.

Lugnt på platsen

Enligt SVT Nyheters Väst reporter på plats är stämningen lugn och fredlig.

– Man har inte sökt tillstånd för demostrationen. Polisen kommer att söka anordnaren och finner man denna så kommer det att anmälas som brott mot ordningslagen, säger Magnus Schildt vakthavande befäl polisregion väst.

Kommer ni att avbryta demonstrationen?

 – Man har rätt att visa sina åsikter och så länge det inte uppstår några ordningstörningar kommer vi inte att avbryta den.

Jämför vaccin med gift

En av de som kommit för att vädra sitt missnöje med vaccinen och vaccinpassen är Linus Noremalm, på hans plakat står det ”Vaccinpasset är ett påtvingat giftinjektionsbevis”.

– Det är upp till var och en om man vill stoppa in gifter i sin kropp, det är klart att det ska vara friviliigt, men att tvinga det på folk. Glöm det, säger han.

Enligt Läkemedelsverket är allvarliga bieffekter från covid-vaccinen mycket ovanliga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.