Arbetsplatsen där den coronadrabbade mannen jobbar håller stängt på grund av smittorisken. Foto: Tomas Singer

Coronadrabbade mannens arbetsplats i Mölndal är nedstängd

Uppdaterad
Publicerad

Efter semesterresan till norra Italien kom mannen hem och gick till jobbet i tre dagar innan han insjuknade i coronaviruset.
– Vi hoppas verkligen att allt går bra för honom. Av säkerhetsskäl och efter rekommendationer från myndigheterna har vi nu stängt kontoret helt till den 8 mars, säger David Almlöf som är HR-chef på företaget.

Ingen av de 40 medarbetare som nu hålls hemma har uppvisat några symtom på coronavirus, men alla har kontakt med smittskyddsläkare.

Företaget Sulzer Pumps där mannen jobbar är ett internationellt företag med kontor på fler ställen i Sverige och utomlands. Det är kontoret i Mölndal som är stängt.

– Det här är en säkerhetsåtgärd. Mannen har varit på kontoret efter sin resa där han blev smittad och så vitt jag vet har ingen mer drabbats på kontoret, säger David Almlöf.

Däremot har mannen, som är den första smittade personen i Göteborg, smittat två andra personer i sin närhet med coronaviruset. Men dessa jobbar alltså inte på mannens arbetsplats.

Inga symtom till en början

Enligt HR-chefen ska mannen som är i 30-årsåldern inte varit sjuk när han jobbade.

– Den information jag fått är att han inte uppvisade han några symtom när han var på arbetsplatsen. Rekommendationerna vi ändå har fått är att arbetsplatsen som är ett kontor hålls stängd tills den 8 mars. De 40 medarbetare som nu är hemma får jobba hemifrån istället.

HR-chefen har inte själv haft kontakt med den smittade mannen utan den kontakten sköts av en annan kollega på företaget, men enligt honom ska han efter omständigheterna må bra.

SVT rapporterade · Direktrapportering coronaviruset

Hej! Tack för att ni följer SVT:s direktrapportering. Vi har haft väldigt många bra frågor och gjort många publiceringar men det har också tyngt ner publiceringsverktyget. För att tekniken ska vara med oss även i fortsättningen öppnar vi därför upp ett nytt publiceringsverktyg. Ni måste därför uppdatera denna sida för att se nya publiceringar, eller klicka här.
11.09
Hej och välkomna till den här direktrapporteringen om coronaviruset. 
Under måndagen har det kommit flera nya uppgifter från bland annat Kina, Italien, Sydkorea och Iran.
Vi kommer rapportera fortlöpande här under hela dagen. 
11.17
För första gången sen kulturrevolutionens dagar, 1966-1976, skjuter Kina upp folkkongressens öppnande med anledning av coronaviruset.
Kinas folkkongress skulle samlas i Peking den 5 mars. Det årliga sammanträdet är en central händelse inom kinesisk politik då parlamentets närmare 3 000 delegater samlas under tio dagar för att godkänna nya lagar och presentera ekonomiska mål för året.
11.22
Antalet smittade är över 77 000 människor och över 2 500 personer har dött av coronaviruset, rapporterar Reuters. 
 
11.24
För känndedom: Det nya coronaviruset heter sars-cov-2, medan sjukdomen heter covid-19, enligt WHO.
11.25
Hej! Om några veckor kommer jag att åka till Japan och min mamma är jätteorolig över coronaviruset. Behöver man vara orolig och hur allvarligt är det i Japan just nu?
11.44
Sverige skjuter till 40 miljoner kronor till WHO:s krisfond för att stötta länder med svagare sjukvårds- och hälsoorganisationer, berättade regeringen på en pressträff i dag.
11.50
Sverige har hittills haft ett bekräftat fall, en kvinna i Jönköping som upptäcktes i början på februari. Folkhälsomyndigheten bedömer risken för smittspridning i Sverige som mycket låg, men säger att det kan bli aktuellt att enstaka resenärer för in smittan.
11.52
Både Folkhälsomyndigheten och regeringen följer utvecklingen noga. Efter att 150 nya fall av viruset upptäcktes i Italien i helgen förs diskussioner på EU-nivå mellan expertmyndigheter och aktörer om situationen och hur beredskapen kan växlas upp om det skulle behövas.
11.54
   center no-repeat #999999;cursor:pointer;top:-8px; border-radius: 2px;">↵
Regeringen säger att man följer utvecklingen noga och att det finns en bra beredskap inom myndigheterna och i sjukvården för att hantera en eventuell smittspridning i Sverige 

Regeringen rustar för coronaviruset

SVT NyheterRegeringen går in med ytterligare 40 miljoner kronor till WHO:s krisfond för att stötta länder som drabbats av coronaviruset. Sverige befinner sig inte i något akut läge, men regeringen är beredd att vidta fler åtgärder om det skulle krävas, säger socialminister Lena Hallengren på en pressträff i dag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nya coronaviruset

Mer i ämnet