Mannen var på väg till flygplatsen när han greps. Arkivbild. Foto: TT

Den gripne svensken svårt sjuk

Uppdaterad
Publicerad

Den 35-årige västsvenske människorättsaktivisten som har gripits i Kina är svårt sjuk och behöver dagligen medicin för att klara sig. SVT har pratat med hans pappa, som är orolig för sin sons hälsa.

Det var under tisdagen som UD bekräftade uppgifterna om att 35-åringen gripits av kinesiska myndigheter.

Den gripne 35-årige mannen kommer från Stenungsund där även hans föräldrar bor. Han har arbetat i Kina till och från under cirka sju års tid. Han jobbar för en organisation som heter Chinese Urgent Action Working group (China Action). Där har han varit behjälplig i juridiska frågor. Han har även haft en gästsejour på universitet i Shanghai. 35-åringen är utbildad statsvetare med inriktning på Asienfrågor.

Kinasvensk

SVT Nyheter har pratat med 35-åringens pappa om sonens gripande.

– Vi fick information om gripandet av UD den sjunde januari. Vi vet inte mer än det som är officiellt, säger pappan.

Greps inför flygresa

Sonen greps redan den 3 januari. Han var då på väg till Beijing Capital Airport för en planerad resa till Thailand. Enligt China Action fängslades sedan mannen den 4 januari. Pappan har inte hört något från sonen sedan gripandet.

– Vare sig vi eller ambassadens personal har fått träffa honom, säger pappan.

Läs också: Ambassad får inte träffa gripen svensk

Mänskliga rättigheter

35-åringen är en av grundarna av den kinesiska organisationen China Action som jobbar med mänskliga rättigheter i Kina. Organisationen utbildar ”barfotaadvokater” som erbjuder rättshjälp till de som är godtyckligt gripna eller blivit vräkta från sina bostäder.

– Han har ett allmänt intresse för och är engagerad i människorättsfrågor, säger pappan.

Enligt China Action har sedan i juli förra året över 300 jurister, människorättsförsvarare och deras familjemedlemmar trakasserats, fängslats eller fått reseförbud. De kritiserar nu den kinesiska regimen och kräver att den svenska ambassaden och familjen ska få komma i kontakt med mannen.

– De kinesiska myndigheterna måste omedelbart släppa svensken ur häktet och lägga ner alla anklagelser mot honom, säger Michael Caster, talesperson för China Action.

Dödlig sjukdom

35-åringen lider av en allvarlig sjukdom, Addison, som innebär att han saknar vissa livsviktiga hormoner.

– Hans binjurar producerar inte eget kortison utan han måste dagligen ta medicin för att klara sig, säger pappan.

Är det livshotande om han inte får medicin?

– Ja, det är det ju.

Den svenska ambassaden i Peking jobbar nu vidare för att få komma i kontakt med svensken.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kinasvensk

Mer i ämnet