Sällskapet S/S Trafiks Vänner i Hjo har haft ett tungt år. Från vänster: Rolf Birgerson, skeppare, Anders Svenson, kassör, Göran Jonsson, ordförande och Thomas Gruvesäter, sektreterare. Foto: SVT

Deppigt 125-årsjubileum för ångbåten i Hjo

Uppdaterad
Publicerad

125-årsjubileet för ångbåten Ångaren Trafik i Hjo blev inte riktigt som fartygets eldsjälar tänkt sig. Vätterns låga vattennivå och en uppskjuten muddring av hamnen gjorde att i stort sett alla sommarens resor fick ställas in – ett inkomstbortfall på 400.000 kronor.

Intill kajen i Hjo hamn ligger fartyget Ångaren Trafik och guppar stillsamt. Och det är så det sett ut denna sommar. Vattenståndet i Vättern är 40 centimeter lägre än normalt och samtidigt har bottenslam samlats i hamninloppet. Med 150 gäster ombord skulle båten fastna.

– I år har det verkligen blivit avslaget. Vi har inte vågat oss ut med full båt alltså, det hade inte gått, säger Göran Jonsson, ordförande för Sällskapet S/S Trafiks Vänner och maskinchef ombord.

”Vi blev fartblinda”

I vintras skulle kommunen muddra hamnen men när arbetet med miljötillstånd drog ut på tiden kom klartecken först i juli, mitt under högsäsongen för den lilla orten.

– Vi blev fartblinda och tyckte att ”ja, nu kör vi”, men sen var det mitt i semestern och fullt ös här i hamnen, så då sköt vi på det, förklarar samhällsbyggnadschefen Svante Andrén.

Tappade hela årsinkomsten

Beskedet fick flera näringsidkare i Hjo att jubla. De ville inte se lastbilar köra in och ut med muddermassor mitt i småbåtshamnen. Men för ångbåtens vänner blev det en stor motgång då mellan 20-25 resor till östgötasidan och Visingsö fick ställas in.

– Det har inneburit att vi har tappat hela vår årsinkomst, runt 400.000 kronor. Det är stora kostnader för reparationer och det gäller ju att hålla igång det här flytande kulturarvet, säger föreningens kassör Anders Svenson.

– Vi har förståelse för att det kanske inte var så lämpligt att göra muddringen mitt under turistsäsongen. Men Trafik är ju också en turistattraktion här i Hjo, säger Göran Jonsson.

Akutmuddringen kom igång först nu i september, när säsongen i stort sett är över. I söndags kunde båten ge sig ut på en tur med uppemot 80 personer ombord.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.