Det här är cricket. Foto: SVT

Deras hjärtan slår för cricket

Publicerad

Atiqur Rahman började spela cricket som liten i Bangladesh. Nu har han tagit sporten till Borås,

– Vi älskar den så mycket, säger han.

Kvällsljuset silas gyllengult genom lövverken ner mot gräsmattorna på Ryda Sportfält i Borås. Från planerna hörs hejarop och dunsande fotbollar. Men så en en distinkt smäll, trä mot läder, och en liten vit boll lyfter mot himlen.

På senare tid har fotbollsspelarna fått sällskap av ett gäng cricketfantaster. Atiqur Rahman är ordförande för Borås cricketklubb och började själv spela cricket som sexåring i Bangladesh.

– Där spelar alla cricket, precis som alla spelar fotboll här, säger han.

Bildades förra året

Atiqur Rahman. Foto: SVT

Atiqur Rahman flyttade till Borås 2009 för att plugga på Högskolan i Borås. Sedan dess har han blivit kvar i staden och jobbar nu med it och logistik. I slutet av förra året grundade han tillsammans med två andra Borås cricketklubb. Nu har cricketklubben över 40 medlemmar.

– Cricket är i mitt hjärta, säger Atiqur Rahman.

Nyanlända spelar cricket

De senaste åren har cricket växt kraftigt i Sverige. På fem år antalet klubbar ökat från 13 till drygt 60. En förklaring till ökningen kan vara den senaste årens invandring från cricketspelande länder. I Borås finns spelare från Storbritannien, Pakistan, Afghanistan, Sri lanka, Indien och Bangladesh.

– Jag tror att nyanlända är fokuserade på cricket. De vill spela cricket och de är bra på cricket. Därför så växer det mycket, säger Atiqur Rahman.

Sport med gamla anor

Cricket är en sport med gamla anor. Rötterna kan spåras ända tillbaks till 1500-talets England. Nuvarande regler daterar sig i huvudsak till 1700-talet. Sporten är stor i många av de länder som en gång tillhörde det brittiska imperiet.

Vissa cricketmatcher kan hålla på i fem dagar, men med paus för té. I Sverige pågår dock matcherna endast i ett par timmar.

Sporten spelas på en ovalformad gräsplan, med en gräsfri yta i mitten, en så kallad pitch. Lagen turas om att vara inne- och utelag och bara innelaget kan ta poäng.

Känslan av att träffa

Khushal Benava. Foto: SVT

Khushal Benava rusar mot pitchen på Ryda Sportfält. Han vevar runt högerarmen och släpper bollen med sträckt arm. Khushal Benava flyttade till Sverige för kärleken. Här har han tagit upp cricketen igen.

– När du träffar bollen så känns det riktigt bra, säger han.

Trots att Boråslaget bara funnits knappt ett år så vann de sin division. Nu är siktet inställt framåt.

– Om fem år så hoppas vi att vi är bäst i Sverige, säger Atiqur Rahman.

SE MER: Du hittar hela inslaget här

Så spelas cricket

  • Cricket spelas på en oval gräsplan som är ungefär dubbelt så stor som en fotbollsplan. I mitten av planen finns ett kortklippt område kallat ”the pitch”. På varje kortsida av the pitch står en grind, ”the wicket” som utgörs av tre runda trästavar som tryckts ner i marken.
  • Matcherna spelas mellan två elvamannalag. Lagen turas om att vara inne- och utelag. Bara innelaget kan ta poäng.
  • De lag som spelar som innelag har endast två spelare åt gången på planen. Det är slagmän som står vid varsin grind.
  • Utelaget utser en kastare som ska kasta bollen mot grinden och en grindvakt som står bakom grinden för att ta emot bollar som passerar slagmannen. De andra spelarna i utelaget ställer sig ute på planen.
  • Kastaren ska kasta bollen mot innelagets slagman. Han ska försöka överlista slagmannen genom att variera kasten till exempel genom att sätta skruv på bollen.
  • Slagmannen ska i sin tur försöka slå bollen utom räckhåll för utespelarna. Efter ett slag ska de båda slagmännen försöka byta plats med varandra vid grindarna så många gånger som möjligt innan bollen kommer tillbaka till grindvakten. För varje lyckat byte får innelaget en poäng. Det går även att få poäng genom att slå bollen utanför planens gränser.
  • Utelagets uppdrag är att få slagmännen utslagna eller brända så snabbt det går. Det kan ske på olika sätt, bland annat genom att kastaren träffar grinden med bollen så att pinnarna ramlar ned eller att utelaget tar lyra.
  • Vinner gör det lag som samlat flest poäng.

Källa: Nationalencyklopedin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.