På en Youtubevideo ser man hur flera maskerade och tungt beväpnade män skjuter skarpt. De är unga och vill slåss för och i islams namn. En man talar in i kameran och säger på svenska:
– Packa din väska och kom till Syrien. Vi väntar på dig vår älskade broder.
Läste till ingenjör
Killen som pratar i videon och som uppmanar fler att ansluta sig är 21-årige Muhammed Al-Hasan som är uppväxt i Göteborgsförorten Angered. Innan han i höstas åkte till Syrien läste han till ingenjör och jobbade extra på Volvo, men som djupt troende muslim blev han allt mer frustrerad inför Assad-regimens övergrepp på civilbefolkningen.
SVT träffar Muhammed Al-Hasans mamma. Hon berättar att innan han åkte blev han allt mer inspirerad av det han såg och läste om jihad på filmer på Internet.
– Han sa att han behöver åka till Syrien och hjälpa till. Här i Sverige har ni allt som kläder och mat sa han, men dom behöver mig där, berättar mamman Reham Al-Hasan.
Säpo är oroade
De representerar en grupp unga män som allt fler västländer ser som en säkerhetsrisk och enligt säkerhetspolisen har minst 30 svenskar, antagligen fler, åkt till Syrien för att strida.
– Vi har ett uppdrag att motverka terrorism även i utlandet. Men vi är också oroade att man när man kommer hem kan utgöra ett terrorhot även i Sverige, säger Jonathan Peste, chefsanalytiker på Säpo.
Utgör ett hot
Radikala islamister som utbildats i krigszoner och som förespråkar våldsam islamism är ett hot tycker både säkerhetspolisen och forskare på försvarshögskolan.
– Dom är mer dedikerade och de har större chans att lyckas utföra terrordåd, säger Magnus Ranstorp som är professor på Försvarshögskolan
Muhammed Al-Hasan blev snart ledare för den grupp som kallar sig ”Svenska heliga krigare i Syrien”. En gruppering som har kopplingar till Al-Qaida. När föräldrarna fick klart för sig att Muhammed åkt ringde de polisen i hopp om att de skulle kunna hjälpa till att övertala sonen att komma hem och Säpo har besökt familjen tre gånger.
Föräldrarna fick dödsbesked
Föräldrarna har hela tiden varit rädda att något skulle hända honom och för några veckor sen kom det värsta beskedet en förälder kan få. Deras son hade dött i strid i Syrien.
Pappan Reham Al-Hasan tror att Säpo tycker att Muhammeds död löser en del problem för dem.
– Dom tänker att nu är det en mindre, säger han.
Säpos chefsanalytiker berättar att man försöker arbeta tidigt med förebyggande samtal för att försöka avråda ungdomarna från att åka.
– Vi ser varje sådan här resa som något tragiskt, säger Jonathan Peste.
Hemma hos familjen Al-Hasan är sorgen och saknaden mycket stor.
– Livet är normalt men känslorna och tankarna kommer aldrig att bli normala, säger pappa Reham Al-Hasan.