Foto: Tobias Holmqvist/SVT

”Det är en tråkig tanke”

Uppdaterad
Publicerad

Kulturkalaset överväger att införa kvinnozoner efter den senaste tidens anmälningar av trakasserier och våldtäkter. Men idén möter skarp kritik.

– Man lägger ansvaret på offret i stället för att ta tag i det riktiga problemet nämligen förövaren, säger Lisen Andréasson Florman, grundare av organisationen Nattskiftet.

Kulturkalaset överväger att införa är trygga zoner för kvinnor i publiken framför scenerna.

Men Lisen Andréasson Florman, grundare av organisationen Nattskiftet, som jobbar mot våld och sexuella övergrepp i klubb- och festivallivet, tycker att det är en absurd tanke att skärma av mellan killar och tjejer.

– Det är en tråkig tanke. Man lägger ansvaret på offret istället för att ta tag i det riktiga problemet nämligen förövaren, säger hon.

Trygga zoner på bussar

Eftersom det egentligen handlar om ett samhällsproblem och inte ett festivalproblem funderar hon på om det skulle innebära att man också ska skärma av på bussar, restauranger och arbetsplatser.

– Det är en absurd tanke. Och om vi har en trygg zon på en festival, innebär det att man är i en otrygg zon om man står utanför den? säger hon.

De trygga zonerna på Kulturkalaset finns bara som förslag än så länge och är något som festivalen överväger. Däremot är det klart att alla festivalarbetarna ska extrautbildas i att upptäcka den här typen av brott.

– Det är jag jättepositiv till. Det är viktigt att inte bara vakterna är med i det här utan också festivalledningen, volontärer, de som serverar maten och alla andra som arbetar.

Det har diskuterats huruvida den organiserade formen av sexuella trakasserier, där flera personer omringar en tjej mitt i en folksamling eller ett publikhav, är någonting nytt eller inte.

– Jag har sett det här under tre års tid på olika festivaler och klubbar, men det är svårt för mig att veta om det alltid har funnits, säger Lisen Andréasson Florman.

”Kan förstöra en tjejs liv”

En sak hon efterlyser är fler män i debatten.

– Det är män som är förövarna i det här och det är fortfarande så att en del män mest lyssnar på andra män.

– De måste förstå att det som för en man kan vara över på några sekunder kan förstöra resten av en tjejs liv, säger hon.

Lisen Andréasson Florman tycker att Kulturkalaset ska höra av sig för att bolla med Nattskiftet inför årets festival, på så vis kan de kanske komma fram till bra lösningar redan i år.

En viktig sak som festivalerna kan göra, menar Lisen Andréasson Florman, är att det finns en mångfald i organiseringen av festivaler. Där flera aspekter vägs in i skapandet av en tryggare festival.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.