”Det är fruktansvärt”

Uppdaterad
Publicerad

Tågkaos. Passagerare som svimmar. Personal som inte kan ta sig fram i trängseln.

I flera inslag har Hallandsnytt berättat om kaoset med överfulla vagnar på Öresundståg.

Öresundståg har helt enkelt inte lyckats att möta upp det ökade trycket som uppstod då SJ slutade köra sträckan. Facket beskriver nu situationen som kaotisk vid vissa avgångar.

Problemen på Öresundstågen

– Det är fruktansvärt. I helgen var det någon som svimmade, säger Vilhelm Bratuschek,

vice ordförande för Seko Klubb Öresundståg.

På facket är oron stor för vad konsekvenserna av detta kan bli.

– Vad händer om det blir en brand? Eller om någon får en hjärtinfarkt? Vi kan inte komma fram för att göra en hjärt- och lungräddning, säger Vilhelm Bratuschek.

Enligt Transportstyrelsen så är Öresundstågen dimensionerade för att klara resenärer på alla sittplatser, plus fyra stående per kvadratmeter. Då håller dörrarna och tågen kan bromsa tillräckligt bra. Men det finns ingen regel som förhindrar fler resenärer än så.

– Det är no limit. Vi har ingen säkerhetsmarginal på hur många som får vistas på tåget. Det har vi från fackligt håll efterlyst, säger Vilhelm Bratuschek

Hallandstrafiken är en av flera ägare till Öresundståg. Hallandstrafiken ägs i sin tur av Region Halland där Gösta Bergenheim är högsta politiker.

– Jag kan tycka att det är lite anmärkningsvärt. Varför det inte finns någon begränsning kan jag inte svara på, säger Gösta Bergenheim.

Vad gäller säkerheten på tåget ser han dock ingen anledning till oro.

– Jag tror att det är väldigt säkert att åka med Öresundståg eftersom jag åker en hel del själv. Riktigt allvarliga incidenter känner jag inte till särskilt många, men det är inte bra som det är nu, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Problemen på Öresundstågen

Mer i ämnet