Maria Carlunger är orolig efter att två hundar kan ha dött av glykolförgiftning i Mölndal.

Efter glykolförgiftningarna: ”Det är helt förfärligt”

Publicerad

Två hundar har dött av glykolförgiftning efter att ha vistats i en hundrastgård i Mölndal och nu har kommunen har gått ut och varnat hundägare i trakten. Maria Carlunger driver ett hunddagis precis bredvid en av de drabbade rastgårdarna.

– Man blir lika skakad varje gång, säger hon.

Det var i onsdags i förra veckan som två hundar i Mölndal ska har insjuknat. Under natten mot fredag dog de. Ytterligare en hund insjuknade i början av den här veckan.

Mölndals kommun misstänker att alla tre har blivit glykolförgiftade i anslutning till två av de tolv hundrastgårdar som finns i kommunen och har gått ut med ett pressmeddelande där de varna andra hundägare.

Starka reaktioner

Reaktionerna har inte låtit vänta på sig. I en lokal facebookgrupp skriver hundägare att de kommer att undvika hundrastgårdarna i kommunen.

SVT Nyheter Väst har träffat Maria Carlunger, som driver ett hunddagis i Lackarebäck.

– Det är helt förfärligt. Jag hoppades innerligt att det inte skulle vara vår rastgård men det var det, så det var helt bedrövligt, säger hon.

Hennes lokal ligger bara ett 50-tal meter från den hundrastgården där två hundar misstänks ha fått i sig glykol. Men hon har själv inte råkat ut för att någon av hennes hundar har blivit förgiftade.

– Man hör om liknande incidenter då och då och man blir lika skakad varje gång. Man undrar ju vad det är som händer, säger Maria Carlunger.

Undviker hundrastgårdarna

Inom den närmsta tiden kommer hon varken att rasta sina egna – eller sina kunders hundar – i rastgårdarna i kommunen.

– Det här innebär att vi inte kan utnyttja vår fina stora rastgård där hundarna får springa fria och ha det härligt. Det blir fler promenader och sen är vi givetvis oroliga för vad som ligger i dikesrenen, säger Maria Carlunger.

Så nu kan ni inte använda rastgården mer?

– Självklart ska vi göra det. Men vi måste få lite klarhet i det hela. Jag skulle aldrig ta min hund till en hundrastgård just nu.

En tankeställare

Hon föreslår att andra hundägare ska läsa på om hur glykolförgiftning fungerar.

– Jag tror man ska försöka vara uppmärksam på vad hundarna gör och se till att de inte äter saker. Ta reda på vad glykolförgiftning är och var uppmärksam på symptomen, säger hon.

Oavsett vad som ligger bakom förgiftningarna har det här gett Maria Carlunger en tankeställare.

– Man får en extra tanke om vad som kan hända när som helst egentligen. Men sen måste man leva också. Man kan inte gå omkring och vara rädd, säger Maria Carlunger.

Symptom glykolförgiftning hos hund

De första tecknen på förgiftning visar sig från 30 minuter till 12 timmar efter att hunden fått i sig glykolen.

Då handlar de om kraftigt ökad törst, att den kissar mycket, blir vinglig och kräks. Det kan nästan uppfattas som att den är berusad.

Efter ett drygt dygn upphör njurarna att fungera. Hunden slutar att kissa, kräks och blir allt sämre.

Om du misstänker glykolförgiftning måste du ta din hund till veterinären.

Källa: Agria

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.