Det här är ramadan – SVT förklarar

Publicerad

Fastemånaden ramadan pågår för fullt. En månad av fasta för muslimer världen över, men ramadan betyder inte bara att man ska avstå från mat och dryck.

Fastan är en av islams fem grundpelare. Den handlar i synnerhet om att stärka tron till gud samt känna medmänsklighet. Under månaden ska en muslim avstå från mat, dryck och sex, från gryning till solnedgång. Man ska även vara noga med att inte ljuga eller bråka under fastemånaden.

Fastan

Fastan handlar om att känna medmänsklighet, genom att avstå från mat och dryck ska man känna hur fattiga människor har det, för att kunna öka medkänsla för dem. Alla vuxna och friska människor uppmanas till att fasta. Gravida, sjuka och gamla människor behöver inte göra det.

Eid al-fitr

Eid al-fitr inleds när ramadan är slut. Det är en fest som firas i tre dagar. Ordet eid kommer från arabiska och betyder ”fest”, fitr betyder ”brytandet av fastan”. Under festen umgås man med släkt och familj, äter god mat och sötsaker. Barn och unga får presenter.

Högsäsong för arabiska tv-serier

Miljontals människor, även de som inte firar ramadan, väntar varje år på att ramadan ska inträffa för att ta del av arabiska tv-serier som sänds under månaden. Tv-serierna produceras i flera arabisktalande länder, bland annat Syrien, Libanon och Egypten. I år köpte Netflix ramadanserien ”The writer” eller ”Al kateb” som den heter på arabiska.

Fastan en av fem grundpelare

Ramadan kan infalla under olika datum varje år och i år inleddes ramadan den sjätte maj och avslutas den fjärde juni. Fastan är en av islams fem grundpelare. De andra är trosbekännelsen, bönen, allmosan och vallfärden till Mecka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer