Foto: SVT

Det här har hänt – Leila Ali-Elmi

Uppdaterad
Publicerad

Leila Ali-Elmis (MP) första vecka i riksdagen har kantats av stor medial uppmärksamhet, och här berättar SVT Nyheter Väst om Leila Ali-Elmis resa från Angered till riksdagen.

Leila Ali-Elmi är 30 år, från Somalia och uppvuxen i Hjällbo i Göteborg, men bor numera i Hammarkullen.

2014: Hon går med i Miljöpartiet i samband med valrörelsen, och får förtroendeuppdrag som fritidspolitiker under fyra år. En av hennes stora frågor är skolfrågan.

2018: Leila Ali-Elmi bedriver en valkampanj runtom i Göteborg, på både svenska och somaliska.

14 september: SVT Nyheter Väst skriver: Leila Ali-Elmi ser ut att bli valets personkryssraket. Hon kan ta en av Miljöpartiets riksdagsplatser från Göteborg.

Framgång

15 september: Samtidigt skapar hennes framgång debatt och det florerar rykten i sociala medier om att Ali-Elmi ska ha fått etniska röster och klanröster. Ledarskribenter uttalar sig kring frågan.

Ivar Arpi, ledarskribent SvD, skrev på Twitter:

”Om bara vissa grupper personkryssar, pga tillhörighet, kan det snedvrida demokratin eftersom kandidater utan bredare förankring kryssas förbi. En slutsats kan vara att fler borde personkryssa. Risken är annars att små, organiserade grupper får oproportionerligt inflytande.”

Erik Helmerson, ledarskribent på DN, svarade:

”Uppriktigt nyfiken fråga: Har någon kunnat belägga Leila Ali-Elmi (MP) med någon som helst oegentlighet?”

16 september: Det står klart. Leila Ali-Elmi kryssar in sig från plats 21 och går från ersättare i stadsdelsnämnden Angered till en av de två platser som Miljöpartiet i Göteborg får i Sveriges riksdag.

”Ger mig styrka”

17 september: Leila Ali-Elmi gör sin första dag i riksdagen och gör samtidigt flera intervjuer där hon bemöter kritiken. På sin Facebook-sida skriver hon om bland annat:

”Jag vill rikta ett STORT tack till alla som har tagit sig tiden att rösta på mig. Jag kan inte med ord beskriva hur tacksam jag är för ert förtroende. Att bli den första kvinnliga riksdagsledamoten med somaliskt ursprung och från förorten, glädjer mig och ger mig styrka.

Jag har bott i Angered i 28 år och sett hur utanförskap och segregation har skapat ett ojämlikt Göteborg. Jag brinner för en bättre skola för alla barn oavsett förutsättningar, en skola som ser och bygger upp barnens självkänsla och självförtroende. Jag brinner för jämställdhet, för allas lika värde och för ett mer hållbart Sverige på alla plan.”

18 september: SVT Nyheter Väst intervjuar Ali Yasin Gurbe, svensk-somalisk journalist som är ordförande i en somalisk förening och känner Leila Ali-Elmi. Han berättar om hennes politik, engagemang och reagerar samtidigt på kritiken.

19 september: I ett hätskt inlägg på Facebook går en kvinna till hård attack mot journalisten Joakim Lamotte med bland annat okvädesord som ”kukhuvud”, ”parasit” och ”jävla as”. För ett år sedan delade Leila Ali-Elmi inlägget med orden: Det bästa jag sett på länge.

Lamotte reagerade på händelsen som blev aktuell i samband med Ali-Elmis riksdagsplats:

”Om en riksdagspolitiker tycker det är det bästa hon har sett börjar man ju undra hur det står till med värdegrunden hos den personen”

Personval

För att bli personvald till riksdagen krävs att en kandidat får minst fem procent av partiets röster i valkretsen.

I valet 2014 blev 98 riksdagsledamöter personvalda. Men de allra flesta av dem stod redan så högt upp på valsedeln att de skulle ha kommit in även utan personkryss. Endast tolv politiker lyckades ta en riksdagsplats från något av partiets toppnamn genom personkryss.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.