Hanna Kataoka är överläkare och specialist i psykiatri, beroendemedicin och rättspsykiatri och även förhandlingsansvarig och huvudskyddsombud för Västra Götalands läkarförening, sektion Sahlgrenska. Foto: SVT

Facket sågar Sahlgrenskas läkarlöner: ”Förnedrande”

Uppdaterad
Publicerad

Det pågår en läkarflykt från Sahlgrenska universitetssjukhuset. Och anledningen är de låga lönerna. Det menar facket, som får mothugg från arbetsgivaren.

– Vi är Sveriges största sjukhus, men har Sveriges lägsta löner. Det är inte svårt att förstå att man känner att det är förnedrande, säger Hanna Kataoka på Västra Götalands läkarförening.

Sahlgrenska är Sveriges största sjukhus sett till antal anställda. Men enligt den senaste lönestatistiken ligger sjukhuset under snittet i Västra Götalandsregionen. Medellönen för en specialistläkare i regionen är 65 000 kronor. På Sahlgrenska är medellönen 60 000.

– Vi är Sveriges största sjukhus, men har Sveriges lägsta löner. Det är inte svårt att förstå att man känner att det är förnedrande, säger Hanna Kataoka som är förhandlingsansvarig för Västra Götalands läkarförening, sektion Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

”Många missnöjda läkare”

Enligt Hanna Kataoka finns det många exempel på läkare som lämnar Sahlgrenska universitetssjukhuset för en högre lön på andra sjukhus i Västra Götaland, på andra universitetssjukhus och på andra länssjukhus i landet.

– Nere i Halland kan lönerna ligga upp till 25 000 kronor högre än på Sahlgrenska, säger Hanna Kataoka.

Det är ändå ganska stora summor vi pratar om. Många yrkesgrupper, som sjuksköterskor, kommer aldrig kommer upp i de här lönerna. Vad säger du till dem?

– Det är svårt att jämföra en yrkeskategori med en annan, för vi har en helt annan utbildning och ett helt annat ansvar i vården, säger Hanna Kataoka.

Arbetsgivaren medveten om missnöjet

Maria Aleniusson är HR-direktör på Sahlgrenska universitetssjukhuset. Hon håller inte med om att det pågår en läkarflykt. Men säger samtidigt att ledningen är medveten om att löneläget på Sahlgrenska är lägre än på andra ställen.

– Visst är det så att vi har utmaningar när det kommer till att rekrytera och behålla vissa specialister, men generellt har vi inte så svårt att rekrytera. En del lämnar på grund av lön, men överlag ser vi inte att lönen är den främsta faktorn till att man väljer att byta arbete, säger Maria Aleniusson.

700 miljoner på tre år

Nu har regionpolitikerna i Västra Götaland beslutat att skjuta till 700 miljoner kronor under de närmsta tre åren för att få till mer konkurrenskraftiga och jämställda löner för de yrkeskategorier som ligger lägst i regionen.

– Vi ser positivt på det, som en möjlig första ansats till en förändring, säger Hanna Kataoka.

I klippet nedan hör du Sahlgrenska universitetssjukhusets HR-direktör Maria Aleniusson om löneläget för läkarna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.