Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Övervakningskameror fångade när en person sköts ihjäl på ett gym i Tuve, Göteborg. Foto: SVT/polisens förundersökning

Gymmordet i Tuve: Detta har hänt

Uppdaterad
Publicerad

I slutet på april avrättas en 25-åring av en maskerad gärningsman på ett gym i Tuve. Han skjuts på nära håll framför andra gymbesökare. Bara timmar senare hittas kläder från brottsplatsen i en tvättmaskin i en lägenhet i närheten.

Nu står en 20-åring åtalad misstänkt för mordet och en man står misstänkt för grovt skyddande av brottsling.

Starta klippet för att få en sammanfattning av händelsen.

Strax innan halv sju på kvällen den 28 april går en man in på Nordic Wellness i Tuve, Göteborg. Han är klädd i mörka kläder och går rakt fram emot en 25-åring som står och tränar. Han avlossar ett skott och panik utbryter i gymmet när de övriga besökarna försöker ta sig ut eller gömma sig.

Skottet träffade på ett sätt så att 25-åringen avled direkt. Händelsen beskrivs av kammaråklagare Helena Treiberg Claeson som en ren avrättning.

Flydde hem till kompis

Övervakningskameror fångar hela förloppet och på filmerna kan man se att mördaren springer ut bland de flyende besökarna.

Två timmar efter skjutningen, en knapp kilometer ifrån gymmet, grips en 20-åring efter en husrannsakan hos en man i 20-årsåldern som bor i Tuve. Båda männen är kända av polisen sedan tidigare.

Den misstänkta mördaren ska ha gömt sig i källaren när polisen grep honom. I förhör hävdar han att han varit där i flera timmar och spelat fifa.

Greps med kläderna i tvättmaskinen

I bostaden hittar man också en tvättmaskin med tvättade kläder som ser ut som de som mördaren hade på sig i gymmet.

– Det var exakt likadana kläder som han hade på sig vid tiden för mordet, säger Helena Treiberg Claeson.

Polisen hittar även en väska med ammunition. Det utgör, tillsammans med bilder från övervakningskameror och vittnesuppgifter, viktiga faktorer som ligger till grund för åtalet.

Skjutningen kan ha varit hämndaktion

Enligt åklagaren ska den misstänkta mördaren ha blivit utsatt för en knivskärning sommaren 2021. Utredningen kring brottet lades ner eftersom han inte ville uppge vem som skadat honom. Enligt åklagaren kan den mördade 25-åringen ha legat bakom brottet.

– Vi misstänker att det handlar om att det är målsägaren och kretsen kring honom som kan vara ansvariga för den här händelsen, säger kammaråklagare Helena Treiberg Claeson.

Tidigare har de båda åtalade nekat till brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.