Mariana Viåsen tror att flytten kan påverka integrationen negativt. Foto: SVT

Kyrkans flyktingsamordnare: ”Det blir ett steg tillbaka i integrationsprocessen”

Uppdaterad
Publicerad

Oron är stor bland asylsökande familjer. Det menar diakonen Mariana Viåsen, som jobbar med flyktingfrågor inom Svenska kyrkan i Borås. Hon tror att flytten av asylsökande kan få konsekvenser för integrationen. 

– Det är deras trygghet som rycks ifrån dem, säger hon. 

De senaste åren har det kommit allt färre som söker asyl i Sverige. Därmed har behovet av tillfälliga lägenheter till asylsökande minskat. Nu avvecklar Migrationsverket boenden och kontor i bland annat Mariestad och Borås.

I och runt Borås bor drygt 500 asylsökande i Migrationsverkets tillfälliga boenden. Mariana Viåsen jobbar som integration- och flyktingsamordnare inom Svenska kyrkan i Borås. Hon har mött ett tiotal familjer som påverkas av Migrationsverkets beslut.

Hör henne i klippet ovan om vad hon tror flytten får för konsekvenser för integrationen.

De boende får eller kommer att få ett brev från Migrationsverket att de är tvungna att flyttat. De får då en månad att förbereda sig på flytt innan det är dags. Något som Borås Tidning var först att rapportera om.

”Drabbar barnen”

Mariana Viåsen är kritisk och menar att tiden är kort.

– Allting går väldigt fort. Det ser jag som väldigt problematiskt framför allt. Det drabbar barnen framför allt, säger hon.

Stefan Bergman har samordningsansvar för avvecklingen i region Väst. Han har förståelse för oron som flytten skapar, men tror att oron funnits även om tiden till flytt varit längre.

– Vi gick ut med information i mitten av september förra året och avviserade den avvecklingen som nu sker. Vår uppfattning är att de har känt till det här. Men nu ställs det på sin spets, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.