Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Dietist och verksamhetsansvarig för folkhälsoenheten på Angereds närsjukhus Maria Magnusson vill lyfta frågan om att ta bort momsen på frukt och grönt på en nationell politisk nivå. Foto: Här är var femte fyraåring överviktig – stora skillnader i länet.

Så vill dietisten minska barnfetman: ”Ta bort moms på frukt och grönt”

Uppdaterad
Publicerad

Under 2022 ökade godis och läskförsäljning, samtidigt som frukt och grönsaksförsäljningen minskade. Enligt en ny rapport är det barnfamiljer i områden med hög arbetslöshet och låg inkomst som drabbas värst.

– Alla har inte råd med att äta hälsosamt. Vissa åtgärder behöver lyftas på en nationell politisk nivå, säger dietist och verksamhetsansvarig Maria Magnusson.

En studie från Göteborgs universitet på drygt 25 000 barn i tre svenska regioner visar en tydlig ökning av 3-åringars vikt under pandemin. Enligt forskarna fanns tydligast koppling mellan viktförändringar och socioekonomi bland barn i de mest utsatta områdena.

Nu vill personer inom vården se krafttag från politikerna.

– Sänk momsen på frukt och grönt. Vi träffar många föräldrar som är väldigt bekymrade för att grönsaker och frukt och fisk har blivit mycket dyrare och de tycker det är mycket svårare att få det att gå ihop, säger Maria Magnusson.

Socialministern: ”För dyrt”

– Att ta bort och förändra momssatser är ofta dyrt och med lite osäkre effekter, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).

Han vill hellre se att branscherna som producerar ohälsosamma matvaror ska ta större ansvar.

Se hur socialministerns Jakob Forssmed (KD) vill minska barnfetman i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.