• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Rebecka Gustin är en av initiativtagarna bakom #metoo-hacket Foto: TT/privat

Digitala lösningar ska motverka sexuella övergrepp

Publicerad

Nu tar sig metoo-kampanjen in i den digitala världen. Inom kort arrangeras två stora träffar i Göteborg med syfte att få fram appar och hemsidor som ska motverka sexuella trakasserier och övergrepp.

Arrangör till träffarna är nätverket For the public som jobbar ideellt med social innovation med koppling till teknik.

– Sexuella trakasserier och övergrepp har pågått genom hela historien. Nu är det dags att vi tar tag i detta samhällsproblem. Det säger initiativtagare Rebecka Gustin.

Kampanjen #MeToo

Olika yrkesgrupper ska samarbeta

Den första träffen äger rum i januari och runt 70 personer, bland annat programmerare, jurister, socionomer och genusvetare ska då samlas för att försöka komma på olika digitala idéer och lösningar.

Det skulle bland annat kunna handla om olika säkerhetsappar som larmar utvalda kontakter i nödsituationer, en hemsida om hur man raggar med samtycke eller en app som kan avgöra hur macho man är.

– Jag tror verkligen att it och det digitala kan vara demokratiserande och kan hjälpa människor på många sätt, att minska skillnaderna och ge mer jämlika förutsättningar, säger Rebecka Gustin.

Civilkurage viktigt

Under den andra träffen är tanken att deltagarna ska försöka att göra verklighet av planerna och programmera och konstruera de här apparna och hemsidorna.

– Vi kommer inte att kunna lösa det stora samhällsproblemet med sexuella trakasserier men kanske kan vi hjälpa några och öka folks civilkurage avslutar Rebecka Gustin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampanjen #MeToo

Mer i ämnet