Syftet är att få större driftsäkerhet och ökad trygghet för äldre och andra personer som har trygghetslarm. Sammanlagt är det 1200 larm som kommer att bytas ut.
Själva trygghetslarmet består av en larmknapp som den äldre har – oftast runt armleden eller i ett halsband – samt en basstation som finns placerad i hemmet. Båda dessa enheter byts nu ut succesivt och samtliga larm ska vara utbytta under 2015.
Ett trygghetslarm fungerar så att den som larmar blir uppringd och får prata med vårdpersonal i en larmcentral. Trygghetslarmet är till för att kunna påkalla hjälp vid plötsliga händelser som fallolyckor, sjukdom och liknande.
– De nya digitala larmen blir mycket säkrare eftersom funktionen kontrolleras kontinuerligt hela dygnet. Bytet till den nya tekniken innebär också att larmet kopplas upp mot den mobiloperatör som har bäst täckning med hjälp av så kallade roamingkort, vilket ger större driftsäkerhet, säger Ulrika Olsson, socialtjänstens enhetschef för trygghetslarm i ett pressmeddelande.