I den nya Kvibergsskolan ska eleverna ha många olika arbetsrum att välja på Foto: Sweco

Digitalt i fokus på nya Kvibergsskolan

Uppdaterad
Publicerad

En skola utan korridorer och klassrum, där varje elev har en egen surfplatta och arbetar i varierade miljöer och gruppkonstellationer. På den nya Kvibergsskolan välkomnar man den digitala utvecklingen.

Till hösten öppnar en ny kommunal lågstadieskola, och året därpå en mellan- och högstadieskola på det gamla regementsområdet i Kviberg. Här kommer 700 elever att rymmas, i en skolmiljö där mindre arbetsrum varvas med stora, öppna ytor. Rektor Mikael Parknäs menar att klassrum och traditionell katederundervisning har blivit omodernt.

– Detta är en skola som är byggd i digitaliseringens tidevarv, säger han.

Kvibergsskolan

IT-verkstad och 3D-skrivare

Målet med utformningen är att eleverna ska vara aktiva och själva kunna påverka sin egen utbildning. I ett så kallat makerspace, en sorts it-verkstad, ska eleverna lära sig att arbeta med 3D-skrivare, och de egna surfplattorna ska användas för att söka information och kommunicera med lärare och andra elever. Modellen är bland annat inspirerad av den kommunala Glömstaskolan i Huddinge.

– Det här är ingen rocket science, allting finns idag på olika skolor i olika former. Vi plockar det bästa från olika världar, säger Mikael Parknäs.

Tror på åldersblandade grupper

Trygghet för eleverna, som kommer att arbeta i åldersblandade grupper utan att ha ett eget klassrum att gå till, vill man skapa genom att ge varje elev ett tydligt schema, och nära kontakt med flera lärare i undervisningen.

Kvibergsskolan kommer att ha en särskola med plats för 15 elever. Den varierade miljön i skolbyggnaderna gör att eleverna kan välja mellan öppna ytor och mindre, stängda rum. Mikael Parknäs är inte orolig för att mindre utåtriktade elever skulle kunna bli mer isolerade än i traditionella klassrum.

– Vi går ifrån en sorts kollektiv lösning till en individuell lösning, där varje elev får sina behov tillgodosedda, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kvibergsskolan

Mer i ämnet