”Det här beslutet kanske borde kommit tidigare, så att eleverna inte hade behövt möta upp i skolan alls idag, säger Yvonne Nilsson, rektor på Fritslaskolan. Foto: PRIVAT/TT

Nya rekommendation i Västra Götaland: Distans även för högstadiet

Uppdaterad
Publicerad

På söndagskvällen gick Smittskydd Västra Götaland ut med nya rekommendationer för både högstadie- och gymnasieskolorna i länet. Nu anser de att distansundervisning är att föredra för båda skolformerna – från och med måndagen för många skolor.

Det handlar om fjärrundervisning veckan efter sportlovet, alltså vecka 8 för de som just haft sportlov, eller vecka 9 för de som har sportlov nu. Eftersom vecka 8 startar idag så är det snabba ryck för högstadieskolorna.

Smittskydd Västra Götaland skriver i på sin hemsida att ”vi är medvetna om att flera skolor kan behöva en eller några dagar att ställa om till denna nya rekommendation.”

”Borde kommit tidigare”

Fritslaskolan i Marks kommun har redan distansundervisning planerad för årskurs sju och åtta och kommer förmodligen skicka hem årskurs nio idag.

– Det här beslutet kanske borde kommit tidigare så att vi hunnit förbereda och så att eleverna inte hade behövt möta upp i skolan alls idag, säger rektor Yvonne Nilsson.

Hon tycker att det har fungerat bra med undervisning hemma för eleverna.

– Lärarna är jätteinkörda på detta, det funkar väldigt bra. Elever som har problem med fjärrundervisning har fortfarande kunnat komma till skolan, säger hon.

Tre skoldagar på plats försvinner

På Rydsbergsskolan i Lerum har varje årskurs på högstadiet haft en skoldag i veckan på plats sedan vecka 5. Även de får nu ställa om.

– Det är klart att det vill ju alla, att beslutet skulle kommit tidigare. Samtidigt får man ha förståelse för situationen, inget är som det brukar, man får anpassa sig, säger rektor Emil Beckman.

Vissa börjar direkt

Gymnasie- och högstadieskolorna i Lidköping, Falköping och Skara följer rekommendationen omedelbart och har beordrat eleverna att vara hemma från och med i dag, måndag. Skövde kommun börjar med distansundervisning för alla först i morgon. I Mariestad finns idag runt en femtedel av eleverna på skolan. Där ska ett nytt beslut komma under dagen.

Spridning på skidsemestrar

Anledningen till att även högstadiet ska övergå till distans är de senaste dygnens rapporter om smittspridning på fjällorterna och att den brasilianska virusvarianten har upptäckts i en region i Sverige, enligt Smittskydd Västra Götaland. Även om den inte anses farligare så verkar den vara mer smittsam.

Det är i Gävleborg som fyra personer konstaterats smittade av den brasilianska mutationen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer