Kräver krafttag mot läkemedelsrester i avloppsvatten – kan skada miljön

Publicerad

Äter du medicin så kissar du ut läkemedelsrester som i praktiken går rätt ut i sjön och där skadar levande organismer. Reningsverken kan bara fånga upp en ytterst liten del.

Nu vill Västra Götalandsregionen få till stånd en förändring med tydligare ansvarsfördelning.

I klippet ovan kan du höra miljöstrateg Per Rosander om vem som bär ansvaret för att minska läkemedelsresterna

Varje år används en miljard dygnsdoser av receptbelagda läkemedel – bara i Västra Götaland. Till det kommer alla receptfria läkemedel. Exakt hur mycket läkemedelsrester som kissas ut vet ingen. Men det rör sig om stora mängder.

Dessutom väljer en del människor att spola ner tabletter som inte använts istället för att lämna dessa hos apoteken. 

– Det viktigaste man som privatperson kan göra är att inte spola ner överblivna läkemedel. För reningsverken släpper igenom 90 procent av alla läkemedel som kommer in, säger Per Rosander, miljöstrateg på Västra Götalandsregionen.

En ny rapport som regionen tagit fram visar just på stora brister i rening av läkemedel i avloppsvatten.

Påverkar fortplantning

Kemikalierna påverkar vattenlevande organismer på en mängd olika sätt, som beteende och fortplantningsförmåga. De nivåer som hittats i Sverige anses visserligen inte akut giftiga idag, men det finns en oro för effekter efter en längre tids exponering.

Ändå finns inget tydligt regelverk. Till skillnad från andra kemikalier som hamnar i miljön saknas gränsvärden för läkemedel.

Allas och ingens ansvar

Per Rosander tycker att Läkemedelsverket borde ha ett stort intresse i ämnet. Men eftersom det är ett miljöproblem hamnar det också hos myndigheter som Hav- och vattenmyndigheten i Göteborg, Naturvårdsverket, Länsstyrelsen med flera.

– Det finns inget tydligt ansvarstagande, konstaterar Per Rosander.

Han har tagit initiativ till dagens möte mellan en rad intressenter för att få upp intresset för att samarbeta regionalt med frågan. I bästa fall kan man på sikt få ett tydligare regelverk och öka kraven på bland andra läkemedelsindustrin. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.