Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör djurvårdaren Tyra Severin Sterki berätta om hur djuren påverkas när de fått stenar och pinnar kastade på sig. Foto: George Adam/SVT

Larmet från Nolhaga Lantgård i Alingsås: Ungdomar trakasserar djuren

Publicerad

Nolhaga Lantgård i Alingsås har under sommaren haft problem med nattliga besökare som skrämmer djuren och utsätter dem för trakasserier och stenkastning.

– De har blivit väldigt stressade och traumatiserade av folk ridit på dem och jagat dem, säger Tyra Severin Sterki, djurvårdare på Nolhaga Lantgård.

Hör djurvårdaren Tyra Severin Sterki berätta om hur djuren trakasseras i klippet ovan.

Problemen på Nolhaga Lantgård har varit fler i år än tidigare, enligt personalen, som berättar att man sett ungdomar kasta stenar och pinnar på djuren. Vid ett fall såg djurvårdarna även hur en kille försökte rida på en bock.

– Man blir ju mer fäst vid djuren än vad folk kanske tror, det är ju som ett eget djur hemma. Om någon skulle komma fram och slå på min hund så skulle jag bli lika ledsen som när de är på de här djuren, säger Tyra Severin Sterki.

Ökat närvaron under natten

På gården har det nu satts upp skyltar och närvaron av vakter har ökat nattetid. Man försöker även få tillstånd att sätta upp övervakningskameror.

Djurvårdaren Tyra Severin Sterki är orolig över hur djuren påverkas och har en uppmaning till allmänheten.

– Ifall ni är här vid Nolhaga Lantgård, eller vid en annan gård och ser att folk är inne i hagar eller gör annat som man inte ska så tycker jag att ni ska ringa till polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.