Råttor, skator, kaniner och lösspringande hundar skapar problem för kyrkogårdsförvaltningen som ansvarar för skötseln på Göteborgs kyrkogårdar. Foto: SVT

Gissel för Göteborgs kyrkogårdar: Kaniner gräver fula hål – hundar kissar på gravar

Uppdaterad
Publicerad

Till Göteborgs kyrkogårdar söker sig inte bara människor för att sörja. Skator, kaniner och råttor som gräver hål i marken och förstör gravplatser har blivit ett återkommande problem. Och på Stampens kyrkogård har ett ytterligare problem under de senaste åren vuxit sig allt större.
– De pinkar på gravstenarna, säger Christer Blomgren, enhetschef Öst, Göteborgs kyrkogårdsförvaltning.

Beroende på var kyrkogården ligger är det olika typer av problem med djur som uppstår. På några kyrkogårdar har rådjur varit ett återkommande problem och på andra är kyrkogårdar är det skator som bidrar till mest förstörelse.

På Stampens kyrkogård är det flera olika typer av djur som får anställda inom kyrkogårdsförvaltningen, som ansvarar för skötseln, att slita sig i håret.

Kyrkogården ligger i centrala Göteborg, mitt bland höga hus och spårvagnstrafik. Varje år tar sig skator, kaniner och råttor in på kyrkogården, river upp plantor, gräver hål i marken och skrämmer de som kommer för att sörja.

Lösspringande hundar förstör

Men det som stör Christer Blomgren mest är hundägare som inte sätter koppel på sina fyrfota vänner.

– En kyrkogård är öppen för alla, men i första hand är det en plats för sorg och eftertanke. Det måste respekteras även av hundägare, säger han.

Se mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer