Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I inslaget ovan kan du se hur det såg ut när korna släpptes på grönbete våren 2021. Foto: Adam Ihse / TT

Djurförsök med kor inomhus stoppas

Publicerad

Ett försök med att låta mjölkkor vistas inomhus året runt har avslagits av Göteborgs djurförsöksetiska nämnd. Ansökan kommer från det statligt ägda institutet Rise som framhöll att grönbete på sommaren försvårar för lantbrukare att bidra till den nationella ambitionen att öka livsmedelsproduktionen.

Försöket skulle genomföras på fem gårdar med mer än 100 mjölkkor i beståndet. Totalt minst 2000 kor och undersöka hur djuren skulle påverkas av att hållas inne året runt i moderna stallar istället för att som i nuläget få beta utomhus på sommaren.

Det övergripande målet för projektet uppges vara att bidra till en ökad nationell självförsörjning av mejeriprodukter, något som har minskat under flera år.

”Kravet på att nötkreatur ska hållas på bete sommartid försvårar dock för vissa företag att expandera sin verksamhet, vilket är en förutsättning för en ökad inhemsk produktion av mjölkprodukter”, skriver forskarna på Rise i sin ansökan.

– Beteslagen är en bra lagstiftning och vi har absolut inget syfte att förändra den. Däremot är det så att värmeböljor blir allt vanligare och i vissa fall har korna svårt att hitta skugga och då väljer de att gå in. Studien skulle undersöka hur fläktar och andra faktorer kan ge bästa möjliga miljö för korna. Det kan vara så att det är bättre för korna att vara inne undre en värmebölja, säger Niklas Jälevik, presschef RISE Research Institutes of Sweden.

Djurens lidande väger tyngre

Men Göteborgs djurförsöksetiska nämnd anser inte att försöket kommer leda till någon förbättring för djurens livskvalité och att försöksdjurens lidande väger klart tyngre än den förväntade nyttan med djurförsöket.

– Det är ovanligt att vi avslår ansökningar på det här viset. Men vi tyckte att syftet med detta försök var uppenbart svårmotiverat, säger Volkan Sayin, styrelseledamot i Göteborgs djurförsöksetiska nämnd, som var med och fattade beslutet.

”Handlar om sunt förnuft”

I sitt beslut skriver nämnden följande: ”enligt nämndens mening är det dock känt att nötkreatur har en stark vilja att vistas utomhus under betesperioden och forskning visar att de mår bättre av detta. Syftet med försöket är således att undersöka något som redan är känt.”

– Det handlar om sunt förnuft. I Sverige har vi mjölkkor utomhus på sommaren av en anledning och att kor inte ska få komma ut och äta gräs tror jag alla är överens om är en dålig idé när det kommer till djurens välfärd, säger Volkan Sayin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer