Nytt projekt ska kartlägga de svenska lodjuren. Foto: TT

Dna-spår ska identifiera lodjur

Uppdaterad
Publicerad

Naturvårdsverket satsar 600 000 kronor på ett pilotprojekt i Västra Götaland för att utveckla dna-analyser från lodjursspår i snö. Detta meddelar Länsstyrelsen på onsdagen.

Man hoppas på att projektet ska leda till nya kunskaper om lodjurens rörelsemönster, släktskap och täthet. Detta ska man göra genom att samla in dna ur spårstämplar från lodjur.

Mia Bisther som är inventeringsansvarig för stora rovdjur säger att med hjälp av denna metod kan det bli enklare att kartlägga antal djur just för att det blir lättare att identifiera olika individer.

– Det är mycket frustrerande när vi vet att det finns fler djur men vi får det inte kartlagt, säger Mia Bisther.

Samarbete mellan flera län

Projektet är ett samarbete mellan Svenska Jägareförbundet och Länsstyrelsen i Västra Götalands, Jönköpings och Hallands län. Tekniken har använts på fiskar i sjöar tidigare men det är första gången man använder den för att spåra på land.

– Det skulle innebära en stor lättnad om vi fick detta att fungera, säger Mia Bisther.

Enligt Länsstyrelsen kan dna-analysmetoden vara ett bra komplement vid inventering av lodjur, främst i södra Sverige där snötillgången oftast är oregelbunden.

Hoppas på snö

– För lite snö gör det svårare att se spårningarna och då blir det inte tillräckligt kallt för att man ska gå på snön för att se spåren, säger hon.

Projektet påbörjades under hösten och kommer att pågå till 2020.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer