Dödsdrogen sprider sig i Alingsås Foto: Polisen

Dödsdrog sprider sig i Alingsås

Publicerad

Polisen i Alingsås har under den senaste tiden vid flera tillfällen stött på den livsfarliga drogen fentanyl. ”Det är otroligt allvarligt”, säger polisen.

– Vi har haft flera överdoser och ett misstänkt dödsfall bara under de senaste veckorna. Från att vi inte stött på drogen särskilt ofta så stöter vi på den regelbundet nu, säger Niklas Lindroth som är narkotikasamordnare vid polisen i region Väst.

Fentanyl är en syntetisk opiod som både är mycket giftig och lätt att överdosera. Drogen har en smärtstillande effekt och är starkt beroendeframkallande.

Som läkemedel används fentanyl bland annat i livets slutskede på patienter som har kraftiga smärtor. Drogen är upp till hundra gånger giftigare än morfin och är fyrtio gånger starkare än rent heroin.

– Första gången vi stötte på fentanyl i Alingsås var 2012 och då var det i plåsterform. Nu dyker den också upp i tablettform och som nässpray, säger Niklas Lindroth från polisen.

Otroligt giftig

Sedan våren 2015 har det skett 180 dödsfall i Sverige där fentanyl varit inblandat. Drogen används av både yngre och äldre, gemensamt är att drogen oftast köps via nätet.

Fentanyl och flera olika varianter av drogen har tidigare blivit narkotikaklassad, men det kommer hela tiden nya varianter av drogen som kringgår lagen och som finns helt lagligt att köpa via internet.

– Det är otroligt allvarligt. Man kan dö första gången man använder det. Fentanyl är så otroligt giftig och svårdoserat, det är som rysk roulett, säger Niklas Lindroth. Titta på bilden med tumstocken, tre små saltkorn räcker för att man ska dö.

Ber allmänheten om tips

På Alingsåspolisens Facebook-sida berättar polisen om de senaste tillslagen och ber också allmänheten om tips om man vet någon som säljer fentanyl.

– Det är svårare att identifiera och att störa ut säljare nu i och med att säljarna finns på nätet. Det är andra utmaningar som gäller nu och det handlar bland annat om att jobba ännu mera förebyggande och att få till en mer restriktiv politik, säger Niklas Lindroth som är narkotikasamordnare vid polisen i region Väst.

Fentanyl

Fentanyler och varianter av drogen tillhör gruppen syntetiska opioider.

I Sverige säljs fentanyl som ett receptbelagt narkotiskt och smärtstillande läkemedel och rekommenderas främst till cancerpatienter i form av fentanylplåster.

Akrylfentanyl, som är narkotikaklassat sen augusti 2016, är strukturellt identitisk med fentanyl bortsett från att propanamidgruppen har ersatts med en propenamidgrupp.

Tidigare har flera andra varianter av fentanyl (acetylfentanyl, butyrfentanyl, acetylfentanyl, ocfentanyl) reglerats och narkotikaklassats.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.