Dokumentären Grankriget sänds på SVT Foto: SVT

Dokumentär om skärgårdens ”grankrig”

Uppdaterad
Publicerad

Under två år spelades dokumentären ”Grankriget” in i Göteborgs skärgård. I ett unikt reportage får vi följa kampen om påskeldarna.

I John Morks nya dokumentär ”Grankriget” med Freddie Wadling som berättare, får vi följa livet på öarna i Göteborgs skärgård inför förberedelserna till påskbrasorna – eller ”fyrarna” som de kallas.

Vi får träffa tre generationer ur familjen ”Edvardsson” på Hönö och dokumentären handlar lika mycket om ”grankriget” som om framtiden på öarna, där fisket nästan försvunnit helt.

Det är en unik inblick om hur den gamla traditionen med påskfyrar går till, där gänget som samlar flest granar och får sin fyrar att brinna längst vinner. Men kanske har kampen gått för långt enligt dokumentären. Ibland stjäls granarna redan innan jul och ”grankriget” för med sig våld och hot.

– Våra rivaler är Norgården, det är dem vi hatar mest. Om de slåss med nävar så slåss vi med nävar. Brottas vi så brottas de, säger Elis som är 14 år och med i Hönö Röd-klanen.

”Kriminella nätverk”

Räddningstjänsten och polisen är trötta på inbrott och misshandeln som följer med kampen om den största påskfyren.

– Det är en hierarkisk ordning på gängen, nästan som kriminella nätverk. Ju äldre de blir, dest fler uppdrag får de, säger Bodil Everlund som är säkerhetssamordnare på Öckerö.

Förutom familjen Edvardsson är även flera ”granpojkar” i fokus i dokumenträren. De lägger all sin tid på att stjäla granar och gömma dem tills det är dags att resa påskfyren. Dokumentären som spelats in under två år innehåller både fascination för en ovanlig kultur, och värme bland människorna på öarna. Den ger ett nytt ljus på en gammal tradition som blivit allt mer ansträngande för polis och räddningstjänst som jobbar på öarna – men den visar samtidigt respekt för en tradition som för utomstående kan verka smått galen.

Dokumentären sänds på SVT2 klockan 20.00 på Skärtorsdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.