Linus Andersson från Göteborg deltog i filmningen av Estonia. Nu kritiseras han och de andra filmarna för att ha undanhållit uppgiften om ett annat hål i Estonias skrov. Hålet till vänster är det som visats i deras dokumentär. Foto: Linus Andersson/Jonas Bosell

Dokumentärfilmare bekräftar: Fler hål i Estonias skrov

Uppdaterad
Publicerad

Det finns fler hål i skrovet på Estonia än det som visades i dokumentärserien ”Estonia – fyndet som förändrar allt”. Det hävdar estniska experter. Uppgiften bekräftas av göteborgaren Linus Andersson som deltog i filmarbetet. 

Mart Luige, rådgivare till Estlands utrikesminister Urmas Reinsalu, besökte tillsammans med experter från Tallinns tekniska universitet Oslo innan filmen sändes. Man visades då också material som inte kom att ingå i dokumentärserien.

Experterna fick bland annat se ytterligare ett stort hål som de menar borde varit med i dokumentären, något som först uppmärksammades av den estniska public service-kanalen ERR.

– Det skulle ha varit mer rättvist att publicera allt de upptäckt. I det här fallet lämnar det intrycket av någon form av partiskhet, säger marinexperten Tauri Roosipuu till ERR.

Flera meter långt

Det hål experterna fick se var horisontellt, beläget längre akterut och nära havsbotten. Det tycktes vara flera meter långt och några decimeter brett. Att dokumentärfilmarna inte tog med det här hålet tror marinexperten beror på att det skulle skapa tvivel kring kollisionsteorin.

Linus Andersson från Göteborg var den som förde sjöroboten längs Estonias skrov i dokumentärfilmen. För honom är uppgiften om det andra hålet naturligtvis ingen nyhet.

– Jag kan förstå om någon tycker att det var lite fult att inte ta med den där andra skadan också. Men alla experter har fått ta del av vårt material. De kom fram till att det andra hålet inte är något väsentligt. Vi har inte hemlighållit något, säger han och fortsätter:

– Man ska komma ihåg att det vi gjorde var en journalistisk undersökning och inte en haveriutredning.

Annan karaktär

Enligt Linus Andersson är det andra hålet av en helt annan karaktär än det dokumentären fokuserade på.

– Det horisontella hålet har sannolikt orsakats av stressbelastning på svaga punkter på skrovet. Det kan ha skett när fartyget träffade botten eller under själva förlisningsprocessen. Men det är i alla fall ingen intrycksskada av det slag som vi visat, säger han.

Själv vill han inte dra några slutsatser av intrycksskadan, utan säger att filmen visar att det behövs en ordentlig utredning med helt andra resurser än privata dokumentärfilmare.

Estland har deklarerat att man vill genomföra en ny utredning på plats.

– Det välkomnar jag. Jag har också skickat material till Estland och gett dem tips på hur man bör göra för att studera skrovet på ett systematiskt sätt.

I klippet nedan upptäcker filmarna hålet som den omtalade dokumentären handlar om:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här hittar de hålet i Estonias skrov – se omtalade bilderna från dokumentären. Foto: Dplay

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer