Foto: Polisen

16 års fängelse för knivmord i Nordstan i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Två personer döms för mord respektive medhjälp till mord på en 19-årig man i ett köpcenter i Göteborg i juli i år. De döms till 16 års fängelse repsektive åtta års fängelse.

Det var vid midnatt mellan den 19 och 20 juli som en 19-årig man höggs ihjäl med flera knivhugg i köpcentret Nordstan i Göteborg.

Enligt domen ska händelseförloppet ha varit intensivt och varat i ungefär 30 sekunder och det började med att 22-åringen, som nu dömts för mord, högg den 19-årige målsäganden i ansiktet med kniv.

Gått till motangrepp

Målsäganden ska då ha gått till motangrepp med en egen kniv och 22-åringen fick en skada i armen. 22-åringen gjorde därefter ett nytt utfall med kniven vilket träffade målsäganden i hjärtat. Målsäganden ramlade då till marken och ställde sig aldrig upp igen enligt tingsrättens dom.

Den knivskurne 19-åringen avled senare på sjukhus.

I dag kom tingsrättens dom för gärningen. En 22-årig man döms till 16-års fängelse för mord och en 24-årig man döms till åtta års fängelse för medhjälp till mord.

– Jag är nöjd i det stora hela och kan konstatera att även tingsrätten bedömer gärningen som allvarlig precis som jag har gjort. Men den skada som gärningsmannen fick av offret har tingsrätten bedömt i strafflindrande riktning, säger kammaråklagare Stefan Lind till SVT Nyheter Väst.

24-åringens försvarsadvokat Claes Kennedy är i nuläget inte säker på om domen kommer att överklagas eller inte.

– Jag har inte hunnit gå igenom domen ordentligt med min klient ännu för att kunna ta ställning till ett överklagande, men det finns en stor sannolikhet att det kommer att ske. Min klients inställning har hela tiden har varit att han inte gjort sig skyldig till något medhjälp till mord.

Beväpnade sig med kniv

Den medåtalade 24-åringens brott är enligt domen att han drog undan målsägandens vän och därmed gjorde det möjligt för 22-åringen att fortsätta angreppet på 19-åringen.

Det har framkommit i utredningen att 22-åringen och 19-åringen haft kontakt med varandra tidigare och att 22-åringen beväpnade sig med kniv inför en eventuell konfrontation med 19-åringen. Men något definitivt svar på motivet till mordet har inte kommit fram.

De åtalade ska också tillsammans betala 120 000 kr i skadestånd till målsägandens efterlevande.

Det har inte gått att nå 22-åringens försvarsadvokat för en kommentar till domen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.