Rättegång Foto: Svt

Friande dom mot journalisterna

Uppdaterad
Publicerad

Det blev friande domar mot de tre journalister som åtalats för ett reportage i Göteborgs-Posten.

I reportaget i Göteborgs-Posten förekom en kvinna som hade blivit våldtagen. Kvinnan ville vara anonym och menade att hon kunde kännas igen på en bild.

En reporter, en fotograf samt en ansvarig redaktör åtalades för brott mot tystnadsplikt, efter beslut av justitiekanslern. Samtliga av de tre åtalen ogillas.

GP-journalister åtalade för tystnadspliktsbrott

Åsikterna går isär

Tingsrätten skriver i domen att det är klarlagt att kvinnans identitet har röjts. Men att det är upp till åklagaren, eller justitiekanslern i det här fallet, att bevisa att kvinnan lovades fullständig anonymitet.

Enligt tingsrätten har det inte bevisats. Kvinnan och reportageteamet har diskuterat publiceringen. Hon har både fått se artikeln före publicering, samt fått se fotografiet i kamerans display.

Åsikterna går sedan isär vad de kom överens om, och enligt tIngsrätten har justitiekanslern inte bevisat att hon lovats fullständig anonymitet. ”Det finns uppgifter som talar för att det fanns ett samtycke och det finns uppgifter som talar för motsatsen”, skriver tingsrätten i domen.

Firar inte

Göteborgs-Postens chefredaktör och ansvarige utgivare, Cecilia Krönlein, är närmast lättad över domen.

– Det är klart att det är skönt att våra medarbetare friats från misstankarna. Men det är inget som jag firar på något sätt. Vi har ju trots allt en person som känner sig sviken av GP. Det tycker jag fortfarande är tråkigt, säger Cecilia Krönlein och syftar på kvinnan i reportaget.

– Det här har varit en jobbig process för alla inblandade, tillägger hon.

Krönlein var inte chefredaktör, eller ansvarig utgivare, när reportaget publicerades i januari 2012. Hon framhåller att tidningen ändrat sina rutiner sedan dess.

– Vi är extremt vaksamma för att inte hamna i den här typen av missförstånd framöver, säger Cecilia Krönlein

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

GP-journalister åtalade för tystnadspliktsbrott

Mer i ämnet