Foto: Arkivbild TT

Dömd för barnvåldtäkt kandiderade för Vänsterpartiet

Publicerad

En man som kandiderade för Vänsterpartiet i en kommun i Västsverige drar tillbaka sin kandidatur sedan det blev känt att mannen är dömd för våldtäkt mot barn.
– Vi tycker att det här är väldigt besvärande, säger den lokale ordföranden i kommunen.

En man som kandiderar för Vänsterpariet till kommunfullmäktige på en ort i Västsverige blev för tio år sedan dömd för grovt sexuellt utnyttjade av underårig och våldtäkt mot barn.

– Det här är bara känt för oss sedan tio minuter tillbaka då jag fick tag på vederbörande, säger den lokale ordföranden i kommunen.

Mannen ska ha blivit mycket chockad över att uppgifterna kommit fram och valde att omedelbart dra tillbaka sin kandidatur.

– Vi får diskutera vad han har för framtid i partiet längre fram, nu måste vi få bort honom från listorna innan söndag, säger ordföranden.

Dömdes till 3,5 års fängelse

Det mesta av domen är sekretessbelagt, men utifrån den information som finns ska mannen ha utnyttjat två underåriga flickor sexuellt under flera års tid. Rätten gör bedömningen att han har visat särskild hänsynslöshet och att brottet bör bedömas som grovt.

Mannen dömdes för tio år sedan till tre år och sex månaders fängelse samt att betala skadestånd till flickorna.

– Vi tycker att det här är väldigt besvärande, och det är avskyvärda brott även om de är sonade. Det stämmer inte alls med vår värdegrund, säger ordföranden. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer