Dömd för gängmord nekas tidsbestämt straff

Uppdaterad
Publicerad
Den man i 50-års åldern som dömdes till livstids fängelse 2004 för ett gängmord i Biskopsgården i Göteborg, nekas tidsbestämt straff. Det har tingsrätten i Örebro beslutat.

Den dömde mannen har hittills avtjänat 14,5 år i fängelse. Han har vid två tidigare tillfällen ansökt om att få sitt livstidssstraff omvandlat till ett tidsbestämt straff. Senast han gjorde det var i slutet av oktober 2016 vid Örebro tingsrätt. Åklagaren har motsatt sig yrkandet.

50-åringen är dömd för att tillsammans med en annan person ha avrättat en bekant med ett skott i dennes bakhuvud. Mordet begicks i februari 2004 vid en barack på en gångväg mellan Godvädersgatan och Dimvädersgatan i Biskopsgården i Göteborg.

Hög risk för återfall i brottslighet

I sin ansökan skriver den dömde att han sköter sig i fängelset och är en helt annan person med den han var tidigare och att han brutit kontakten med andra kriminella.

Rättsmedicinalverket har bedömt att det föreligger en hög risk för att mannen återfaller i brottslighet och även Socialstyrelsen gör samma bedömning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer