Foto: SVT

Dömd för medlemskap i IS – nu släppt på fri fot

Uppdaterad
Publicerad

En 22-årig man från Göteborgstrakten dömdes förra året till 15 års fängelse i Grekland för bland annat medlemskap i en terrororganisation. Men mannen är nu släppt på fri fot, bekräftar Utrikesdepartementet.

Mannen, som är från Göteborgtrakten, greps i Grekland, vid gränsen till Turkiet i januari 2016. Där greps han med en annan man i 30-årsåldern som tidigare dömts för brott relaterat till terror.

Även han är från Göteborgstrakten. Den grekiska polisen misstänkte att männen skulle ta sig till Syrien för att ansluta till terrororganisationen Islamiska staten. Detta skriver P4 Göteborg som var först med nyheten.

Fick sänkt straff

I maj 2017 dömdes båda männen i Grekland. Männen, som nekade till brott, fick maxstraffet på femton års fängelse för deltagande i en terrororganisation och innehav av krigsmaterial. I juni fick båda sänkta straff efter överklagande, 30-åringen till nio år och 22-åringen till sju år och tre månader.

Släppt på fri fot

Men nu har alltså 22-åringen släppts på fri fot och kunnat återvända till Göteborg enligt Sveriges radios uppgifter. UD kan inte lämna några uppgifter om varför han släppts trots att det borde vara flera år kvar av fängelsestraffet.

– Han blev släppt i veckan och är inte längre ett konsulärt ärende för Utrikesförvaltningen, vilket innebär att det är ett ärende som är avslutat för vår del, säger Anna Lundbladh, kommunikatör vid UD.

Den 30-årige mannen är kvar i grekiskt fängelse, men kommer även han att släppas på fri fot inom kort enligt uppgifter till P4 Göteborg. Något UD inte kan bekräfta i nuläget.

”Vi har bra koll”

På Säkerhetspolisen kommenterar de inte enskilda fall men svarar generellt.

– Generellt har vi ett väl utvecklat samarbete med säkerhetstjänsterna runtom i Europa när det gäller terrorism, säger Nina Odermalm Schei, kommunikationschef på Säpo.

Vad som händer med personer som i det här fallet, med ett fängelsestraff som inte avverkats, kan inte Säpo svara på.

– Vi följer upp alla som återvänder och varit i IS-relaterade och i de här sammanhangen, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer