Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kammaråklagare Ylva Lundgren. Foto: TT/Åklagarkammaren

Döms för flera fall av våldtäkt mot barn på HVB-hem i Skaraborg

Uppdaterad
Publicerad

Vid flera tillfällen under hösten 2021 våldtogs flickan av en vårdare på HVB-hemmet i Skaraborg där hon bodde.

Nu döms mannen till fängelse.

En man i 50-års åldern döms till fem års fängelse av Skaraborgs tingsrätt efter bland annat flera fall av våldtäkt mot en flicka som vårdades på det HVB-hem där han arbetade som vårdare. Flickan var 15 år när hon placerades på HVB-hemmet i Skaraborg för att få vård enligt LVU, förra sommaren. Övergreppen startade i september och pågick fram till dess att mannen fick sluta i februari tidigare i år, efter att en annan boende fattat misstankar om vad som hände.

Våldtogs i personalrum

Vid upprepade tillfällen våldtog mannen flickan genom samlag, eller handlingar som är att jämföra med samlag. Våldtäkterna har skett bland annat i personalrum, på personaltoaletter, på parkeringsplatser och på resor. Han har även filmat och tagit bilder på flickan i sexuella positioner. 

”Allvarliga och grova brott”

I sin dom lutar sig Skaraborgs tingsrätt både mot målsägandens egen berättelse, som de bedömer som trovärdig, samt de många mail, sms och bilder som skickats mellan personerna. 

Tingsrätten beskriver det i domen som “allvarliga och grova brott (…) mot en utsatt femtonåring som XX haft ansvar för att skydda och vårda”. 

Mannen döms även för sexuellt övergrepp mot barn, grovt utnyttjande av barn för sexuell posering och barnpornografibrott. Mannen har under rättegången erkänt omständigheterna för sexuell posering men nekar brott i övrigt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.