De senaste bilderna på Karlatornet Foto: Serneke

Domstol avslår överklaganden om Karlatornet

Uppdaterad
Publicerad

Efter Göteborgs kommunfullmäktiges klartecken för Karlatornet, Nordens högsta byggnad, har bygget överklagats av flera privatpersoner. Nu avslår Mark- och miljödomstolen alla överklaganden.

Det var i juni som Göteborgs fullmäktige gav klartecken till bygget av Karlatornet på Lindholmen. Tornet, som i första hand fylls av bostäder, planeras bli 245 meter högt.

Fyra göteborgare vänder sig emot bygget och i en överklagan till Mark- och miljödomstolen i Vänersborg skriver en av dem bland annat att ”det är överhuvudtaget inte motiverat med så höga hus i Göteborg”.

Vidare skriver personen att ”Storleken på hela projektet måste minskas, inte minst med tanke på det vackra Ramberget som ligger som en fantastisk och majestätisk jätteskulptur mitt på Hisingen. Med Karlatornet intill kommer Ramberget att se ut som vilken knalle som helst.”

Inget regelbrott

Men nu avslår domstolen alla överklaganden. Bland annat med motiveringen ”Det är kommunen som inom vida ramar avgör hur bebyggelsemiljön ska utformas i kommunen. Den myndighet som prövar ett överklagande av ett beslut att anta, ändra eller upphäva en detaljplan ska endast pröva om det överklagade beslutet strider mot någon rättsregel..”

Man finner alltså inte att bygget strider mot några regler.

– Vi hade väntat oss det resultatet. Som framgår av domstolens beslut har kommunen noga utrett både för- och nackdelar med Karlatornet. Beslutet bekräftar att vi gjort ett korrekt arbete, säger Emmali Jansson, (MP), ordförande i Göteborgs byggnadsnämnd.

Enligt Emmali Jansson var det här det sista hindret för Karlatornet.

– Mig veterligen finns inga andra överklaganden, säger hon.

Mark- och miljödomstolens beslut kan dock överklagas till Mark- och miljööverdomstolen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.