Göteborgs hamn och Sjöfartsverket fick nej av Mark- och miljödomstolen till att dumpa giftig lera utanför Vinga i Göteborgs skärgård. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Domstolen sa nej till att dumpa giftiga lermassor utanför Vinga

Uppdaterad
Publicerad

Göteborgs hamn och Sjöfartsverket får nej av Mark- och miljödomstolen till att dumpa hundratusentals kubikmeter giftiga lermassor utanför Vinga i Göteborgs skärgård.

– Vi är inte helt förvånade men vi har inte analyserat domen färdigt ännu och vi har inte tagit beslut om vi ska överklaga eller inte, säger Jan Andersson, projektledare för Skandiaporten Göteborgs hamn.

Peter Ronelöv Olsson, ordförande för Sveriges fiskares producentorganisation (SFPO).

Det har tagit sin tid men nu har domen kommit. Mark- och miljödomstolen har sagt sitt och Göteborgs hamn och Sjöfartsverket får inte dumpa 285 0000 kubikmeter giftiga lermassor som kommer att grävas upp i Göteborgs hamn när den ska breddas och fördjupas. Orsaken till det är för att hamnen ska kunna ta emot fullastade och större containerfartyg.

– Jag är fruktansvärt jävla nöjd! Men om Göteborgs hamn överklagar domen så visar det vilka miljöskurkar de är, säger Peter Ronelöv Olsson, ordförande för Sveriges fiskares producentorganisation (SFPO).

Han är glad men samtidigt upprörd över att det bara är de giftiga lermassorna som inte får dumpas utanför Vinga.

Miljömässigt bästa

Totalt handlar det om 13,5 miljoner kubikmeter lera som måste grävas upp och det var alltså cirka två procent av den leran som är fororenad med bland annat kvicksilver, koppar och tributyltenn (TBT).

– Jag tycker det är helt fel att dumpa muddermassor på matproducerande havsbottnar, vare sig det är rena eller giftiga muddermassor det handlar om, säger Peter Ronelöv Olsson.

Kan överklagas

Göteborgs hamn däremot, ser dumpningsalternativet som det miljömässigt bästa.

Jan Andersson, projektledare Skandiporten Göteborgs hamn.

– Vi tycker fortfarande att det är ett bra förslag, men vi har en alternativ plan och vi lyssnar på domstolen. Dock har vi inte bestämt om vi ska överklaga ännu.

Handlar det inte bara om pengar, att det blir mycket dyrare att lägga på deponier på land?

– Nej, det gör det inte. Men i det här fallet blir det en kostnadsökning på 100 till 150 miljoner kronor, säger Jan Andersson, projektledare Göteborgs hamn.

I klippet nedan kan du se hur Göteborgs hamn tänkt att dumpningen skulle gå till

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet för att se hur dumpningen av den giftiga leran skulle kunna gå till – och hör Kristina Bernstén, delprojektledare på Göteborgs hamn, förklara Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer