Ali Moeeni (S), ordförande i stadsdelsnämnden i Angered, beklagar dagens beslut. Foto: SVT

Drastiskt beslut i Angered – nedskärningar på 88 miljoner kronor

Publicerad

88 miljoner kronor ska sparas in, framförallt på socialtjänsten, i stadsdelen Angered i Göteborg. Det beslutade stadsdelsnämnden under måndagen på ett extrainsatt möte.

– Det är en tråkig situation, ingen politiker vill att det ska bli så här, säger Ali Moeeni (S), ordförande i stadsdelsnämnden i Angered.

På måndagen samlades nämnden för ett extrainsatt möte där de fattade beslut om nedskärningar på totalt 88 miljoner kronor. Främst drabbas individ- och familjeomsorgen där 77 miljoner kronor ska sparas.

Många orosanmälningar

Bakgrunden är att sektor individ- och familjeomsorg i stadsdelen har gått med ett underskott på 8,5 miljoner kronor i januari och att man behövt dra i bromsen för att kostnaderna inte ska skena resten av året. Bland annat har man fått in många orosanmälningar gällande barn och LVU-ärenden, enligt nämndens ordförande.

I det ursprungliga förslaget från stadsdelsförvaltningen var förslaget att man skulle spara in 100 miljoner kronor, men nämnden bedömer att 88 miljoner är tillräckligt för att få en budget i balans.

Utöver familjeomsorgen kommer man spara in 4,5 miljoner kronor på skolan, 1,3 miljoner kronor på kultur och fritid och 2 miljoner på äldreomsorgen. Man kommer också spara in på ekonomi-, HR-, kommunikation- och utveckling avdelningen med 4,7 miljoner.

Vissa verksamheter fredas

Enligt Ali Moeeni (S), ordförande i stadsdelsnämnden i Angered, ska verksamheter som rör funktionshinder och framförallt kvinnor och barn som är i behov av skyddat boende fredas från besparingarna, genom att man skjuter till eget kapital fram till sommaren.

Alliansen yrkade på att det egna kapitalet skulle tas i anspråk för att i sin helhet gå till individ- och familjeomsorgen, något som röstades ner av den rödgröna majoriteten.

Nu kommer nämnden noga följa den ekonomiska utvecklingen, om ekonomin skulle förbättras kommer man justera sparpaketet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer